Problema urșilor de pe străzile din România este departe de a fi soluționată, după ce noi imagini au apărut în spațiul online.
În clipul postat pe o rețea socială se observă cum o ursoaică și doi pui se îndreaptă spre un bărbat care a ieșit seara, pe străzile din Bușteni, să își plimbe câinele. Totul se putea încheia cu o nouă tragedie după ce ursul s-a repezit la bărbat. În acel moment, salvarea a venit de la animalul său de companie, ursul renunțând la atac.
Video
Imaginile au apărut în mediul online după ce acum două zile, un alt urs a fost filmat în apropierea orașului Bușteni, fugind cu o pungă în gură pe străzi. O mașină de jandarmi îl urmărea, cu scopul de a îl alunga pe urs departe de oameni, înapoi în pădure. În ultima perioadă, a crescut tot mai mult riscul de a te întâlni cu un urs atât pe străzi, dar și dacă parcurgi trasee montane.
Citește și - Câte apeluri la 112 au semnalat prezenţa și posibile atacuri ale urșilor în 2024
Este foarte important să cunoaștem cum să ne protejăm, acționăm corespunzător, în cazul în care avem ”șansa” de a ne întâlni cu un urs.
1. Prevenția
Trebuie să fii informat cu privirre la comportamentul urșilor care pot pătrunde în zonele urbane. Cele mai des întâlnite specii în România sunt ursul brun și ursul carpatin. Urșii pot fi atrași de resurse alimentare disponibile.
Nu lăsa alimente afară! Păstrează-le în recipiente etanșe. Mai mult, evită depozitarea resturilor de mâncare în gunoaie accesibile și folosește pubele cu capac securizat. Ușile și feroneriile trebuie să fie bine închise, astfel încât urșii să nu poată pătrundă în curți ori în locuințe.
Ia parte la întâlniri comunitare și consultă sursele de informații locale cu scopul de a fi la curent cu avertismentele și recomandările despre posibila prezență a urșilor în zona ta.
2. Rămâi calm!
În situația în care întâlnești un urs, trebuie să rămâi calm! Panica, dar și mișcările bruște pot cauza o reacție defensivă din partea ursului. Nu te apropia de urs și nu încerca să îl hrănești sau să îl atragi. Păstrează distanța și retrage-te cît se poate de lent, dar fără a întoarce spatele ursului.
Vorbește cu voce tare și calm, astfel încât să arăși faptul că ești un om și nu o amenințare! Utiliezază o lanternă sau alte surse de lumină pentru a ăl face pe urs să te observe și pentru a îl descuraja să se apropie.
3. Măsuri specifice
Dacă ursul are postură amenințătoare, precum ar fi urcarea pe picioarele din spate sau mârâitul, încearcă să te faci cât mai mare posibil. Folosește un baston sau orice obiect lung astfel încât să pari impunător și a descuraja ursul. Dacă situația devine critică, caută adăpost într-un imobil sau într-un vehicul.
4. Măsuri ulterioare
Contactează imediat serviciile de urgență sau autoritățile locale pentru a sesiza prezența ursului și a cere asistență. Experții în faună sălbatică pot coordona măsurile de intervenție și pot oferi ajutor, recomandări suplimentare.
Informează comunitatea locală despre incident. Raportarea întâlnirilor cu urșii pot ajuta autoritățile să monitorizeze și să gestioneze mai eficient situații asemănătoare pe viitor!
Citește și - Urșii lovesc din nou: Un bărbat a fost atacat în Rucăr
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu