Tot mai mulți mici antreprenori sunt loviți de criza economică generată de pandemia de Coronavirus și își pun lacătul pe afaceri.
Cei mai afectați sunt cei din zona IMM-urilor. Deși numeroși economiști au tras semnale de alarmă încă de anul trecut, din timpul stării de urgență, că urmează falimente în lanț după oprirea economiei, mai ales în zona IMM-urilor, iată că efectele concrete se acutizează.
De exemplu, pe o stradă intens circulată din Cluj-Napoca, respectiv Calea Florești, situată pe cel mai aglomerat drum din România (DN1 Cluj-Napoca – Floreşti), pe o rază de 300 de metri am observat că mai multe magazine/afaceri mici care funcționau în proximitatea blocurilor din cartier (Mănăștur, cel mai mare al Clujului) nu și-au mai redeschis activitatea.
De exemplu, din patru magazine non-stop, mai funcționează doar două. Însă cum s-a ajuns la această situație? Probabil din cauza restricției de circulație de până la ora 20.00-22.00 care a lovit crunt în 'non-stopurile' de la bloc. Mai mult, pe aceeași stradă s-a pus lacătul pe o cofetărie, o plăcintărie și o shaormerie. Celelalte mici afaceri rezistă, cu greu, cu reduceri de personal, dar rezistă.
Situația amintită mai sus nu este una izolată, ci se poate regăsi și în alte cartiere ale Clujului, acolo unde micile magazine din proximitatea blocurilor dispar încet, dar sigur... asta dacă situația economică actuală va continua.
Concluzia: Dacă politicienii ar coborî din turnul lor de fildeș și ar umbla mai mult pe stradă, printre oamenii simpli, nu doar în campanie electorală, ar putea vedea realitatea cruntă cu care se confruntă cetățenii acestei țări, dincolo de cifrele 'wow' care arată cum duduie economia României. Cifrele nu țin de foame, iar economia nu pornește din pix, în birouri.
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate intrate în insolvenţă a crescut cu 44,25% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, fiind înregistrate 2.008 insolvenţe, reiese din datele publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, scrie Agerpres.
Cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 414, în creştere cu 189,51% faţă de ianuarie-aprilie 2020. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele Cluj - cu 166 de insolvenţe (plus 144,12%) şi Bihor - 155 (plus 13,14%). Cele mai puţine insolvenţe s-au înregistrat în judeţele Harghita - 5, Mehedinţi - 9 şi Botoşani - 10.
VEZI ȘI Au pus CRUCE pe VECI din cauza pandemiei! POZA ZILEI vine de la Cluj
Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe a fost consemnat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 602 (plus 58,01%), în construcţii 321 plus 42,67%) şi în industria prelucrătoare - 251 (35,68%).
În aprilie 2021 au fost înregistrate 598 de insolvenţe, cele mai multe în Bucureşti (117) şi în judeţele Bihor (47) şi Cluj (36) şi Maramureş (31).
VEZI ȘI Orașul din România cu trafic ”mai” paralizat ca Bucureștiul / FOTO
VEZI ȘI Clujul, 'capitala lalelelor'. Explozie de flori și de culoare pe străzi / Galerie foto
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci