Imagini dramatice în Palermo. Dealurile din jurul orașului sunt cuprinse de flăcări. Temperatura a trecut de 47 de grade Celsius / video

 Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Incendiile de vegetaţie din Sicilia au cauzat închiderea Aeroportului din Palermo marţi, într-o perioadă în care vremea extremă continuă să afecteze Italia, unde o furtună severă a provocat pagube materiale importante şi a ucis cel puţin două persoane în nordul ţării, informează agenţiile de presă internaţionale.

Update

Potrivit Reuters, aeroportul din capitala Siciliei a rămas închis timp de mai multe ore marţi dimineaţă până la 09:00 GMT, a anunţat operatorul său pe Twitter, în contextul în care pompierii depun eforturi pentru a stinge un incendiu major izbucnit într-o zonă apropiată, ce a perturbat totodată traficul rutier şi feroviar.

Incidentul se adăugă unei serii de probleme cu care se confruntă sectorul transporturilor din Sicilia în perioada de vârf a sezonului turistic. Principalul aeroport de pe insulă, situat în Catania şi care este al cincilea ca mărime din Italia, a fost la rândul său închis săptămâna trecută din cauza unui incendiu produs în zona unui terminal, fiind redeschis ulterior doar pentru câteva curse aeriene.

În anumite regiuni din estul Siciliei, temperaturile au urcat până la 47,6 grade Celsius luni, apropiindu-se de recordul european de 48,8 grade Celsius, care a fost înregistrat pe insula italiană în urmă cu doi ani.

Marţi, autorităţile din Italia au plasat 16 oraşe sub incidenţa unui cod roşu din cauza temperaturilor extreme. Printre ele se află Palermo şi Catania, unde penele de alimentare cu electricitate şi cu apă, puse parţial de oficialii locali pe seama valului de căldură, au fost frecvente în ultimele zile.

În schimb, o furtună violentă care s-a produs în noaptea de luni spre marţi în nordul ţării, la Milano, a distrus acoperişuri şi a dezrădăcinat mai mulţi copaci, blocând drumuri şi perturbând transportul de suprafaţă în capitala economică a Italiei.

Furtuna a fost însoţită de vânturi violente, ploi torenţiale şi grindină. Două femei au murit luni şi marţi în provinciile Monza şi Brescia din nordul ţării, după ce au fost strivite de copaci prăbuşiţi pe sol.

Conform AFP, una dintre victime este o tânără de 16 ani care a fost ucisă de un copac care s-a prăbuşit peste cortul în care se afla, în Cedegolo, Brescia. Pompierii i-au evacuat într-o sală de sport pe ceilalţi membri ai grupului din care făcea parte victima.

Pompierii italieni, citaţi de agenţia de presă ANSA, au raportat marţi dimineaţă 'o situaţie foarte dificilă' în Milano şi în jurul acestui oraş după furtuna din timpul nopţii trecute.

Serviciile de urgenţă au raportat că au primit peste 200 de solicitări de ajutor în zona metropolitană după ora locală 04:00 din cauza copacilor prăbuşiţi, a inundaţiilor şi a avariilor suferite de mai multe locuinţe. Situaţia este critică şi în alte regiuni din nordul ţării, precum Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia şi Veneto, unde un adolescent de 16 ani a fost lovit de o creangă de copac în Zimella (Veneto) şi mai multe persoane au fost spitalizate din cauza rănilor provocate de grindină.

'Grindina a distrus acoperişuri, maşini, echipamente şi unităţi industriale', a declarat guvernatorul din Veneto, Luca Zaia.

'În zonele rurale, a distrus culturi agricole, podgorii, livezi şi sere. Serviciile feroviare au fost suspendate între Brescia şi Padua', a adăugat guvernatorul italian, care le-a mulţumit echipajelor de intervenţie şi a cerut sprijin economic pentru zonele afectate.

Italia va rămâne şi în ziua de marţi o ţară împărţită în două zone distincte din punct de vedere climatic, întrucât meteorologii prognozează căldură extremă în regiunile sudice şi centrale şi furtuni, vijelii şi grindină în nord.

Agenţia de presă Reuters a raportat că un avion al companiei aeriene Delta, care decolase de pe aeroportul Malpensa din Milano cu destinaţia New York, a fost sever avariat de o furtună cu grindină şi a fost obligat să aterizeze la Roma. Italia este una dintre cele mai afectate ţări europene de schimbările climatice şi s-a confruntat în luna mai cu inundaţii devastatoare, care au făcut victime omeneşti, scrie Agerpres.

Știrea inițială

Dealurile din jurul orașului Palermo sunt în flăcări. Focul învăluie Capo Gallo, promontoriul care domină satul Mondello, situat pe malul mării, și dealul Pizzo Sella. 

O femeie în vârstă de 88 de ani a murit în locuința sa din San Martino delle Scale, o localitate din zona Palermo devastată de incendii, deoarece pompierii, blocați de flăcări, nu au reușit să ajungă la locuința sa și să-i acorde ajutor. Femeia suferea de febră mare încă de ieri.

În ultimele 24 de ore, 1500 de persoane au fost strămutate din zonă, iar 20 de case au fost avariate de incendii, potrivit Corriere della Sera.

Focul a ajuns până la o parcare, iar fumul face aerul irespirabil: în prezent, în ultimele 24 de ore au avut loc aproximativ 700 de intervenții ale serviciilor de urgență 118. S-au înregistrat numeroase cazuri de intoxicație cu fum. Mulți cetățeni întâmpină dificultăți în a contacta serviciile de urgență, deoarece liniile centralei care preia apelurile sunt blocate.

De asemenea, au avut loc numeroase pene de curent cauzate de temperaturile ridicate: unele familii au rămas fără curent încă de ieri după-amiază. Situația este gravă și în cartierul Inserra, iar incendiile amenință un spital.

Din cauza incendiului care s-a dezvoltat în munții din jurul aeroportului, Falcone e Borsellino din Palermo și-a anunțat închiderea până la ora 11.00, iar în acest moment au fost anulate 22 de zboruri: 20 dintre acestea se numără printre cele care fuseseră reprogramate spre Palermo dinspre Catania, în urma incendiului de la aeroportul Fontanarossa, care a avut loc în urmă cu câteva zile.

Trei zboruri au fost în schimb redirecționate către aeroportul Trapani Birgi.

”Zborurile programate vor suferi anulări și întârzieri”, se arată pe profilul social al aeroportului. ”Din motive de siguranță, se recomandă ca oamenii să nu meargă la aeroport. La indicațiile Polaria, pasagerii nu vor avea acces în acest moment la sălile de îmbarcare”, se precizează.

Incendiile au cuprins și Bellolampo, unde se află groapa de gunoi a orașului și unde arde unul dintre rezervoare. Pericolul este că se degajă fum toxic. 

Operațiunile de stingere a incendiilor sunt îngreunate de temperaturile care au depășit ieri 42 de grade și de vântul care a ajuns la 25 de kilometri pe oră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel