Imagini rare: Ied de capră neagră, filmat în timp ce este alăptat de mama sa în Parcul Natural Bucegi | VIDEO

captură video Regia Nationala a Padurilor - ROMSILVA
captură video Regia Nationala a Padurilor - ROMSILVA

Ceva ce nu vezi în fiecare zi! Un ied de capră neagră a fost filmat în timp ce este alăptat de mama sa, în Parcul Natural Bucegi.

Alegeri prezidentiale 2024

Momentul a fost surprins de Vali Bălan, ranger la Romsilva- Administrația Parcului Natural Bucegi.

Youtube video image

Perioada de gestaţie la capra neagră este de circa 5 luni, după alte surse 170 de zile. Iezii se nasc la sfârşitul lui aprilie, în mai, cel târziu la începutul lui iunie. Într-un loc retras, femela dă naştere la 1 ieduț, rareori 2 și extrem de rar, la 3 iezi. Iezii se pot ridica în picioare la scurt timp după naştere, dar rămân în zone ierboase, fără a urma femela pe stânci. Iezii sunt foarte jucăuşi, alergând şi îmbrâncindu-se între perioadele de alăptare. Iedul este avertizat la observarea unui pericol de către femelă printr-un behăit caracteristic.

În Carpaţi trăiesc caprele negre cele mai viguroase şi cu dimensiunile cele mai mari. Caprele negre carpatine au fost descrise ca subspecie aparte, Rupicapra rupicapra carpatica. Situat în centrul țării, Parcul Natural Bucegi este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt păduri. Aici sunt amenajate 52 de trasee turistice pe patru magistrale care străbat întregul parc, marcate cu benzi roșii, galbene și albastre, precum și cruce albastră.

Antilopa Carpaţilor, simbol românesc

Specie protejată prin lege în țara noastră, capra neagră trăiește vara în pajiștile alpine și subalpine de deasupra limitei pădurilor de conifere, iar iarna coboară în păduri până la altitudinea de cinci sute de metri căutând locurile adăpostite și prielnice pentru hrană. Are un corp scund cu picioare musculoase și copită despicată, iar coarnele sunt sub forma mânerelor de baston, fiind dispuse pe formațiuni osoase ale craniului. Ele sunt recunoscute și apreciate de către vânători pentru trofeele lor. Prezența în munții noștri a „antilopei Carpaților”, cum i se mai spune caprei-negre, constituie un lucru demn de a fi menționat, atât pentru frumuseţea şi măreţia ei pe piscurile cele mai înalte ale munţilor, acolo unde nu poate ajunge decât ea şi vulturii, cât şi pentru faptul că primele cinci dintre cele zece trofee la nivel mondial sunt recoltate din Bucegi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel