Imagini spectaculoase cu “boncănitul cerbilor” în Apuseni: Ritualul de o frumusețe aparte

Foto: Youtube ROMSILVA
Foto: Youtube ROMSILVA

Imagini spectaculoase au fost surprinse în Apuseni.

Alegeri prezidentiale 2024

“Boncănitul cerbilor”, ritualul de împerechere de o frumusețe aparte a fost surprins de camerele de supraveghere instalate de „rangerii” Parcului Natural Apuseni.

Perioada împerecherii este intre 10 septembrie – 10 octombrie, ceva mai devreme la câmpie unde temperatura este mai ridicată. Vremea rece grăbește începutul perioadei, iar cea caldă o întârzie, potrivit ziarulunirea.ro

Pentru acest important moment din ciclul anual al vieții, cârdurile de ciute si cele de tauri se aduna în anumite puncte numite locuri de boncănit, situate în parchete exploatate, poieni, luminișuri, și chiar in pădure. Îndată ce primele ciute au intrat în călduri, taurii se luptă între ei pentru supremație, cei mai puternici rămânând stăpâni ai grupului.

RNP Romsilva-Administratia Parcului Natural Apuseni R.A. administrează aria naturala protejata de interes național Parcul Natural Apuseni împreună cu trei arii naturale protejate de interes comunitar denumite situri Natura 2000 (ROSCI 0002 Apuseni, ROSPA 0081 Munții Apuseni – Vlădeasa, ROSCI 0016 Buteasa) si 55 de arii naturale protejate de interes național de mici dimensiuni (rezervații si monumente ale naturii) incluse in Parcul Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor #Cluj #Bihor și #Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Youtube video image

 

VIDEO - Imagini inedite cu LUPI, surprinse într-o pădure din Parcul Național Semenic

Romsilva a publicat imagini  inedite cu mai mulți lupi, surprinse într-o pădure din Parcul Național Semenic - Cheile Carașului. România are una dintre cele mai dezvoltate populații de lup din Uniunea Europeană.

"Lupii trăiesc în haită, este rar văzut în libertate și are un rol important în menținerea unor ecosisteme natural sănătoase. Cele mai multe haite au în componență perechea conducătoare, formată din masculul și femela alfa, precum și puii lor de până la 3 ani. Câteodată pot apărea și alți lupi, rude ale celor alfa. În fiecare haită există o ordine respectată, limbajul corpului exprimând poziția lupului în haită. Lupii parcurg zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-I să vâneze ziua și noaptea. Atacă în haită și dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă.", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Romsilva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel