Imagini spectaculoase pe Transfăgărășan!
Drumarii care intervin pentru deszăpezirea drumului au postat miercuri fotografii și filmulețe din zone în care stratul de zăpadă depășește 6 metri. Din această cauză, ei acționează cu excavator pentru înlăturarea zăpezii.
Potrivit Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, deszăpezirea Transfăgărășanului a ajuns în zona „critică”.
Pe serpentinele de sub Balea Lac, stratul de zapadă depășește șase metri. Drumarii au postat fotografii în care stratul de zăpadă depășește cu mult înălțimea unui om.
„De astăzi (miercuri-n.r.) intervenim și cu un excavator pentru că utilajele obișnuite de deszăpezire nu fac față la această cantitate de zăpadă”, a transmis DRDP Brașov.
Vreme instabilă și fenomene extreme, anunțate în România
Climatologul Roxana Bojariu a comentat, luni, la Antena 3, cum se formează fenomenele meteo extreme, în special tornadele.
„Fenomenele extreme au tendința de a avea o frecvență mai ridicată și o intensitate mai mare, inclusiv când vine vorba despre aceste furtuni, cu precipitații intense, grindină, furtunile de vară.
Nu știm, acolo, dacă a fost efectiv o tornadă, dar în orice caz a fost o furtună extraordinar de puternică cu o formațiune noroasă care se rotea și avea mișcări pe verticală foarte intense și evident că aceste mișcări ale aerului, cu viteze mari, au putut să provoace pagubele.
Nu doar tornadele provoacă pagube, ci și alte formațiuni. Este adevărat că în aceste sisteme, uneori, se formează și tornade, dar nu doar aceste furtuni extraordinare generează automato tornade", a spus climatologul Roxana Bojariu.
Climatologul a anunțat vreme instabilă în perioada următoare, cu averse, însoțite de instabilitate atmosferică accentuată.
„Pentru intervalul următor, evident că vom avea instabilități în continuare, vom avea și ploi. Pentru vară, este mai dificil de făcut o estimare, pentru că, cu cât intervalul de anticipație crește, cu atât precizia estimărilor scade. Următoarele săptămâni vor aduce și ele instabilități, inclusiv furtuni de vară, pentru că, climatic vorbind, lunile mai și iunie sunt cele mai capricioase", a mai adăugat Roxana Bojariu, luni, 24 mai, la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu