Imane Khelif câștigă medalia de aur la Jocurile Olimpice: „Sunt femeie și sunt mândră”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Boxera algeriană Imane Khelif a cucerit aseară medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, devenind un erou național, în ciuda controverselor privind eligibilitatea sa de gen.

Khelif a încheiat un parcurs extraordinar la aceste Jocuri Olimpice, declarând cu mândrie: „Sunt femeie și sunt foarte mândră.” Deși a început competiția ca fiind cea mai controversată sportivă al evenimentului, a terminat-o ca medaliată cu aur.

După miezul nopții, aproximativ 300 de algerieni încă se aflau la Roland Garros, locul unde s-a desfășurat finala la box, transformat pentru scurt timp într-un sanctuar al mândriei și naționalismului algerian. La o oră după ce Khelif și-a încheiat a patra și ultima luptă, o victorie clară în clasa welter, numele ei încă era scandat cu pasiune de fanii prezenți.

„Khelifa! Khelifa!” răsuna din mulțime, în timp ce aceștia săreau frenetic în sus și în jos. „Unu, doi, trei, viva l’Algérie!” De asemenea, erau deosebit de evidente strigătele ascuțite ale fanilor algerieni, în special ale femeilor, care își exprimau bucuria prin tradiționalul „yu-yuing”.

În decursul a doar o săptămână și jumătate, Imane Khelif a trecut de la a fi subiectul unor controverse acute la statutul de erou național. În minutele de după victoria sa în meciul pentru medalia de aur împotriva chinezoaicei Yang Liu, Khelif a primit un apel telefonic de la președintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, care i-a transmis felicitările sale.

Controversa din jurul participării ei la competiție nu a fost însă soluționată. Situația a pus într-o lumină proastă Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și responsabilitatea acestuia față de sportivi. Pe măsură ce dezbaterea privind testele de eligibilitate de gen s-a intensificat, a devenit din ce în ce mai dificil de determinat cine a fost cu adevărat nedreptățit – sportivii pe care Khelif i-a învins în ring sau Khelif însăși, care a trebuit să îndure umilința de a-i fi pusă la îndoială identitatea de gen în cea mai mare arenă sportivă a lumii.

Chiar și după încheierea competiției, scandalul a continuat să facă valuri. Martina Navratilova, celebra jucătoare de tenis, a postat pe rețelele sociale: „Mulțumim pentru nimic, CIO. Rușine să vă fie – aceasta este o farsă. Nu este vorba despre un conflict de gen, ci despre unul legat de sex.”

Un aspect major al acestei povești a fost modul în care Khelif a gestionat situația și a reușit să o depășească. Pe de o parte, cele patru lupte pe care le-a câștigat pentru a obține medalia de aur au fost toate dominante, fără ca adversarele ei să-i pună probleme reale. Pe de altă parte, Khelif a păstrat o atitudine demnă în fața unei umilințe globale, fiind ea însăși o victimă a acestui scandal.

În conferința de presă de după câștigarea medaliei de aur, Khelif a declarat cu fermitate: „Sunt pe deplin calificată să particip. Sunt femeie. M-am născut femeie, am concurat întotdeauna ca femeie. Nu există nicio îndoială în acest sens.” Khelif a devenit, de asemenea, o figură importantă pentru femeile algeriene, declarând: „Femeile algeriene sunt cunoscute pentru forța și voința lor puternică.”

Modul în care Khelif a galvanizat diaspora algeriană din Paris a fost impresionant. O mare parte dintre aceștia au venit să o susțină la al doilea meci, iar până la finala de ieri, Khelif devenise deja o adevărată celebritate. Sala Phillipe Chatrier, unde au avut loc finalele de box, părea un adevărat stadion algerian, plin de steaguri și scandări vibrante.

Lupta în sine nu a fost prea echilibrată, Liu fiind campioana mondială în exercițiu, dar fără să îi pună probleme reale lui Khelif. Aceasta din urmă și-a impus rapid dominația, câștigând clar toate cele trei runde.

Când decizia a fost anunțată de arbitru, Khelif a dansat pe scenă, ridicându-și genunchii sus, într-o evidentă eliberare emoțională. Antrenorul ei a purtat-o apoi pe umeri în jurul stadionului. Chiar și după 20 de minute, când s-au întors pentru ceremonia de premiere, stadionul era încă pe jumătate plin de algerieni care aplaudau necontenit.

A fost, într-adevăr, un eveniment remarcabil: plin de pasiune, naționalism și susținere ferventă pentru o sportivă care și-a câștigat pe deplin locul în inimile algerienilor. Deși controversele legate de eligibilitatea ei nu sunt încă rezolvate, pentru moment, toate acestea par să se liniștească. Khelif a intrat în furtună la Jocurile de la Paris și iese din ea ca o eroină națională, cu o medalie de aur la gât.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel