Imane Khelif s-a calificat în finala categoriei 66 kg. Algerianca va lupta vineri pentru aur

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Pugilista algeriană Imane Khelif a obținut o victorie importantă marți, în semifinalele categoriei 66 kg la Jocurile Olimpice de la Paris, învingând-o pe thailandeza Janjaem Suwannepheng.

Publicitate

Khelif, în vârstă de 25 de ani și având o înălțime de 1,78 m, a dominat lupta la puncte în fața adversarei sale, Suwannepheng, care are 23 de ani și o înălțime de 1,70 m.

Acest succes vine după o altă întâlnire notabilă între cele două sportive, în semifinale la Campionatul Mondial din martie 2023, la New Delhi. Atunci, Khelif a fost descalificată ulterior, în urma unei analize de sânge care a dezvăluit prezența cromozomilor masculini, conform Asociației Internaționale de Box - organizație nerecunoscută de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) pentru competițiile olimpice.

Khelif, născută în 1999 în nord-vestul rural al Algeriei, a avut o ascensiune remarcabilă în boxul internațional. A debutat în competițiile majore în 2018 și a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde a câștigat primul său meci, dar a pierdut apoi în fața medaliatei cu aur, irlandeza Kellie Harrington. Performanțele sale i-au adus recunoaștere și a devenit ambasadoare națională UNICEF la începutul acestui an.

În ciuda talentului său evident, Khelif a fost în centrul unei controverse legate de eligibilitatea sa în competițiile feminine. Discalificarea sa de la Campionatul Mondial din 2023, pe motiv de niveluri ridicate de testosteron, a fost catalogată drept o „mare conspirație” de către sportivă. Această decizie a fost considerată arbitrară și fără un proces transparent, stârnind critici din partea Comitetului Internațional Olimpic.

În acest context tensionat, Khelif a continuat să concureze la Paris, unde a reușit o victorie rapidă în doar 46 de secunde împotriva pugilistei italiene Angela Carini, care a abandonat meciul în lacrimi. Această performanță a alimentat discuțiile despre forța și abilitățile impresionante ale lui Khelif, dar și despre problemele complexe legate de gen în sport.

Khelif va înfrunta vineri, în finala pentru medalia de aur, pe sportiva chineză Liu Yang. Această luptă se anunță a fi una de mare interes, având în vedere atât abilitățile sportive ale lui Khelif, cât și contextul controversat în care aceasta concurează.

Decizia de a permite participarea lui Khelif a fost contestată de figuri publice precum fostul președinte american Donald Trump și premierul italian Giorgia Meloni, care au criticat influența „culturii woke” în sport. Cu toate acestea, Comitetul Internațional Olimpic a subliniat că nu există un consens științific sau politic privind problemele de gen și echitate în sport, iar regulile de eligibilitate sunt aplicate conform standardelor din Jocurile Olimpice de la Rio 2016.

Minciuna că Imane Khelif ar fi bărbat a pornit din Rusia. Investigație WSJ

Rusia a reușit să își asigure un loc la Jocurile Olimpice de la Paris, declanșând o dezbatere aprinsă în arena sportivă internațională, chiar dacă inițial nu fusese invitată în cadrul competiției, scrie Wall Street Journal.

Cotidianul Wall Street Journal (WSJ) relatează că această situație a izbucnit după descalificarea controversată a pugilistei algeriene Imane Khelif.

Khelif era pe cale să câștige o medalie de aur la campionatele mondiale de box din anul trecut, însă a fost descalificată în urma unui test medical nespecificat. Această decizie a fost luată la scurt timp după ce Khelif a învins-o pe Azaliia Amineva, o rusoaică până atunci neînvinsă. Decizia a fost emisă de Asociația Internațională de Box (IBA), organizație cu legături financiare strânse cu Rusia, condusă de un fost pugilist prieten cu Vladimir Putin.

Când Khelif a intrat în competiția pentru o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, discuțiile despre eligibilitatea sa au escaladat, atrăgând reacții din întreaga lume. Personalități precum Elon Musk, prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, și scriitoarea J.K. Rowling au criticat vehement decizia, considerând-o nedreaptă pentru celelalte competitoare.

În acest context, Rusia a obținut ceea ce își dorea: un rol important la Jocurile Olimpice, în ciuda interdicțiilor inițiale.

Conflictul dintre IBA și CIO

În 2019, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a retras autoritatea IBA asupra boxului olimpic, din cauza acuzațiilor de corupție. CIO a preluat responsabilitatea de a decide eligibilitatea sportivelor pentru competițiile de box feminin de la Tokyo 2021 și Paris 2024.

Recent, CIO a acuzat Rusia că a provocat intenționat scandalul, utilizând cazul Khelif pentru a semăna discordie în lumea sportului. Christian Klaue, purtătorul de cuvânt al CIO, a declarat că „acest caz face parte dintr-o narațiune globală de perturbare.”

IBA a organizat luni o conferință de presă la Paris, în care a explicat motivele descalificării a două pugiliste, Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, ambele descalificate pentru teste de gen nereușite. Cu toate acestea, oficialii IBA nu au oferit detalii clare despre specificul testelor efectuate, invocând confidențialitatea medicală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel