Cercetătorii caută de mult timp un "elixir al tinereții". Este posibil ca oamenii de știință din China să îl fi găsit.
Oamenii de știință din Beijing au dezvoltat o nouă terapie genetică care poate inversa unele dintre efectele îmbătrânirii la șoareci și extinde durata lor de viață, descoperiri care pot contribui într-o zi la un tratament similar pentru oameni, scrie Reuters.
Metoda, explicată într-o lucrare din revista Science Translational Medicine la începutul acestei luni, implică inactivarea unei gene numite kat7, pe care oamenii de știință au găsit-o ca fiind un factor cheie al îmbătrânirii celulare. Terapia specifică pe care au folosit-o și rezultatele au fost o premieră mondială, a declarat co-supraveghetorul proiectului, profesorul Qu Jing, în vârstă de 40 de ani.
″După şase-opt luni, aceşti şoareci prezintă o îmbunătăţire generală a aspectului şi a puterii de apucare şi, cel mai important, au o durată de viaţă extinsă cu aproximativ 25%”, a declarat Qu, care este specialist în medicina de îmbătrânire și regenerativă la Institutul de Zoologie de la Academia Chineză de Științe (CAS).
Echipa de biologi din diferite departamente ale CAS a utilizat metoda CRISPR/Cas9 pentru a alege din mii de gene pe acelea care aveau o mare influenţă asupra îmbătrânirii celulare. Kat7 este una dintre zecile de mii de gene găsite în celulele mamiferelor. Cercetătorii l-au inactivat în ficatul șoarecilor folosind o metodă numită vector lentiviral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu