Îmbătrânirea prea rapidă a celulelor cerebrale, cauză a apariției bolii Alzheimer. Boala este cea mai frecventă formă de demență

FOTO: Freepik @WangXiNa
FOTO: Freepik @WangXiNa

Celulele cerebrale ale bărbaților, mai ”bătrâne” decât cele ale femeilor, la aceeași vârstă.

Cercetătorii de la University of California San Diego (UCSD) au găsit un lucru foarte important în înțelegerea dezvoltării bolii Alzheimer, cea mai răspândită formă de demență, care afectează 55 de milioane de persoane. Potrivit acestora, diferitele tipuri de celule cerebrale ar putea îmbătrâni cu viteze diferite.

Oamenii de știință au folosit o tehnologie de ultimă generație pentri a analiza creierele postmortem a 14 donatori cu vârsta de peste 59 de ani, dintre care unii au murit cu boala Alzheimer, iar alții nu, scrie Science Alert.

Echipa a descoperit că celulele cerebrale din cortexul frontal care prezentau cele mai multe semne de îmbătrânire și boala Alzheimer aveau o trăsătură comună. ADN-ul lor interacționa cu ”traducătorul” genetic, ARN-ul, într-un mod mai puțin intim decât în celulele sănătoase ale creierului.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unui instrument numit MUSIC (multi-nucleic acid interaction mapping in single cells), care este suficient de puternic pentru a privi în interiorul cromozomilor unei singure celule pentru a vedea modul în care interacționează ADN-ul și ARN-ul și proteinele asociate acestuia, cunoscute colectiv sub numele de cromatină.

”Tehnologia are potențialul de a ne ajuta să descoperim noi mecanisme moleculare care stau la baza patologiei Alzheimer, ceea ce ar putea deschide calea pentru intervenții terapeutice mai bine direcționate și pentru îmbunătățirea rezultatelor pacienților”, spune bioinginerul Sheng Zhong de la UCSD.

Bărbații, mai expuși la Alzheimer

Noua cercetare de la UCSD aruncă acum mai multă lumină asupra acestei afecțiuni, cu impact asupra unui număr  structuri curioase. Unele celule cerebrale la persoanele îmbătrânite arată mai ”bătrâne” decât alte celule cerebrale.

Persoanele cu mai multe dintre aceste celule mai vechi aveau, de asemenea, mai multe șanse de a muri cu boala Alzheimer.

”Această distincție aruncă lumină asupra corelației dintre conformația cromatinei unei celule și vârsta sa transcriptomică, extinzând astfel înțelegerea noastră de la observațiile anterioare care asociază declinul structural al cromatinei cu îmbătrânirea la nivelul unei singure celule”, concluzionează cercetătorii de la USCD.

Deși studiul este de mică amploare, este interesant de remarcat unele diferențe de sex care au fost găsite. În comparație cu creierul uman masculin, creierul feminin a prezentat mai puțini neuroni ”bătrâni” și mai multe celule de susținere ”bătrâne”, numite oligodendrocite.

Citește și: Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel