Având carențe de calciu, plantele nu mai cresc, se îmbolnăvesc și mor.
Calciul este foarte important pentru plantele de grădină, fiind necesar pentru coacerea fructelor și legumelor. Plantele saturate cu calciu se îmbolnăvesc și nu se tem de dăunători.
Pentru a înțelege dacă există suficient calciu în sol, poți efectua o analiză specială de laborator. Dacă nu ești sigur că pământul din grădină are calciu, atunci ia aminte de sfaturile grădinarilor.
Varza va fi mare, suculentă, crocantă și gustoasă. Grădinarii au dezvăluit trei secrete
Poți aplica calciu din medicamentele cumpărate din magazin sub formă de spray. Acest lucru este foarte convenabil și, în plus, plantele consumă această componentă prin frunze și nu prin rădăcini.
Adaugă var în sol, deoarece va ridica nivelul pH-ului, dezacidificând zona de plantare.
Fertilizează urgent usturoiul cu acest îngrășământ: va începe să crească pe ore, nu zile
Cenușa de lemn o va fi de asemenea potrivită pentru solul din grădină. Reduce aciditatea, dar este mai puțin eficientă decât varul.
Făina din fructe de mare poate fi adăugată în sol pentru a-l satura cu calciu. Acest aditiv se va dizolva încet, eliberând treptat nutrienții în sol.
Făina din oase este adesea folosită de grădinari pentru a crește nivelul pH-ului solului. Dar nu se dizolvă bine și nu va avea o acțiune rapidă. Cu toate acestea, făina este foarte utilă pentru creșterea rădăcinilor și bulbilor.
Cojile de ou sunt o sursă bogată de calciu. Adaugă-le în compost pentru a-l face și mai hrănitor.
Mulți grădinari folosesc cenușă de lemn pentru a pregăti îngrășăminte naturale cu care hrănesc castraveții, roșiile, ardeii și alte culturi. Cu toate acestea, din păcate, o fac greșit.
Cenușa de lemn conține o cantitate mare de potasiu, calciu și fosfor, care rămân într-o formă insolubilă în apă. Pentru a le transforma într-o forma lichidă, care să fie ușor asimilată de către plante, este necesar să se folosească oțet. Fără oțet, substanțele utile din cenușa de lemn rămâne insolubile în apă, iar planta nu va putea beneficia de ele.
Pentru a pregăti un îngrășământ eficient, turnați 1 cană de cenușă și 1 cană de oțet de 10% într-o găleată de 10 litri.
Bujorii vor crește uriași și luxurianți: iată secretul grădinarilor pricepuți
Vei vedea cum are loc o reacție: substanțele insolubile în apă se transformă în formă solubilă, sub influența acidului acetic.
Apoi, umpleți găleata cu apă. Utilizați produsul obținut pentru udarea castraveților sub rădăcină: un pahar de îngrășământ va fi suficient pentru un tufiș mic.
Datorită acestui îngrășământ simplu, sistemul radicular al plantelor se va dezvolta activ, frunzele nu se vor îngălbeni. Fertilizarea va avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra calității și cantității recoltei: castraveții vor fi mulți, mari și gustoși.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu