Imigranți Marea Mediterană. 950 de persoane s-ar fi aflat pe vasul naufragiat: "Au murit ca șobolanii în cușcă"

Foto: AP
Foto: AP

Supraviețuitori ai dezastrului din Marea Mediterană susțin că în ambarcațiunea care a naufragiat sâmbătă în largul coastei insulei Lampedusa se aflau 950 de persoane, nu 700, cum se credea inițial. Între timp, miniștrii de Interne din Uniunea Europeană se întâlnesc de urgență, luni după-amiază, în Luxemburg, pentru a căuta soluții la criza imigranților.

Doar 28 de persoane au fost salvate până în prezent, iar multe dintre ele oferă mărturii diferite despre numărul celor aflați pe vas.

Unul dintre supraviețuitori, un bărbat de 32 de ani din Bangladeș, le-a declarat procurorilor italieni că 950 de oameni se aflau în ambarcațiunea care încerca să ajungă în Europa.

"Traficanţii de persoane au închis uşile şi i-au blocat când au încercat să iasă afară" din cală, a spus supravieţuitorul.

"Au murit ca șobolanii în cușcă", a mai declarat bărbatul, conform La Sicilia.

Procurorul Giovanni Salvi și premierul italian Matteo Renzi au precizt că deocamdată nu au fost verificate detaliile tragediei.

Operațiunea de căutare  include 18 nave, dar până acum au fost salvate doar 28 de persoane, iar 24 de corpuri neînsuflețite au fost  scoase din apă duminică noaptea.

De la începutul anului și până în prezent, 35.000 de imigranți au ajuns în Europa pentru a primi azil și peste 900 au murit încercând.

Miniștrii de Interne ai statelor membre UE se alătură luni șefilor diplomațiilor europene la ceea ce ar fi trebuit să fie o reuniune ordinară a miniștrilor de Externe, dar care s-a transformat într-o întâlnire de urgență.

Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă a Uniunii Europene, Federica Mogherini, a cerut măsuri imediate. "După această ultimă tragedie nu mai avem scuze, UE nu mai are scuze, statele membre nu mai au scuze", a spus ea. "Principala chestiune este să construim un simț al responsabilității comune în Europa, știind că nu există o soluție ușoară", a adăugat fostul ministru de Externe al Italiei.

Tragediile umanitare repetate din Marea Mediterană reaprind criticile față de răspunsul Europei, în special față de programul Triton, introdus în noiembrie cu scopul de a patrula în Marea Mediterană și de a salva migranți.

*Referințe: The Independent; The New York Times; The Guardian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel