Guvernul a revizuit estimarea de venituri obţinute în acest an din vânzarea imobilelor aflate în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) la 296,2 milioane de lei, după ce majortatea licitaţiilor au eşuat, în lipsă de ofertanţi.
[caption id="attachment_216001" align="alignleft" width="310"] Hotel TriumfGuvernul şi-a propus să încaseze în acest an 706 milioane de lei din vânzarea imobilelor RA-APPS, veniturile provenite din valorificarea unor bunuri din patrimoniul privat al statului urmând să crească de la 1,8 milioane de lei, estimate pentru anul trecut. Decizia a fost revizuită de către Guvern, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al RA-APPS prevăzând venituri de doar 296,2 milioane de lei din vânzarea imobilelor.
Diferenţa de venituri prognozate apare în contextul în care Regia a lansat din primăvara acestui an mai multe licitaţii deschise cu strigare, dar nu a reuşit să vândă decât foarte puţine proprietăţi, în lipsă de oferte.
Lista imobilelor pe care RA-APPS le scoate la vânzare a fost aprobată de Executiv la sfârșitul anului trecut, dar primele imobile ofertate nu au inclus active valoroase precum Clubul Floreasca, hotelurile Triumf şi Mara, autorităţile precizând că acestea urmează să fie scoase la vânzare ulterior.Regia Protocolului de Stat deţine aproximativ 650 de locuinţe de protocol şi de serviciu, peste 75 de vile, mai mult de 250 de hectare teren, moştenite de la fosta gospodărie de stat a Partidului Comunist Român (PCR), alături de zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice. Toate aceste bunuri, folosite de instituţii publice, ambasade, partide, sunt încă evaluate de stat la doar 226 milioane euro, cifră stabilită pe baza bilanţului contabil din 2004, cu mult sub valoarea reală de piaţă a proprietăţilor.
Potrivit MEDIAFAX, consultanţi imobiliari au declarat că înfiinţarea unui fond imobiliar listat la bursă pentru administrarea activelor RA-APPS sau transferul acestor servicii către firme private sunt alternative la vânzarea individuală a proprietăţilor, care ar asigura o transparenţă sporită şi un profit mai bun pentru stat, vânzarea activelor în condițiile actuale nefiind cea mai bună soluție. Înfiinţarea unui fond de investiţii ar trebui însă precedată de o reexaminare a portofoliului, astfel încât să fie păstrate doar activele performante, care să atragă investitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu