Imobiliare, blocaj total în București. Un apartament costă 150.000 euro, iar altul 68.000 euro, chiar dacă sunt în aceeași zonă

Din cauza blocajului din imobiliare, a-ți cumpăra un apartament nou poate fi o adevărată provocare. Unii îl acuză pe Nicușor Dan că blochează dezvoltarea orașului și nu dorește să se construiască nimic.

Iar cine vrea să își cumpere un apartament în 2023 este „obligat” de actuala administrație fie să-și ia apartament vechi, multe blocuri care au peste 20 de ani neavând apă caldă și căldură o bună parte din an, fie să-și ia un apartament recent construit, dar la supra preț. Cale de mijloc nu prea există. 

Care este problema cu blocurile mai nou construite? Că sunt supraevaluate la preț. Proprietarii le vând la prețuri enorme față de prețurile cu care le-au cumpărat în urmă cu trei ani. De exemplu, un apartament cu două camere în zona Uverturii (Sector 6), bloc finalizat în 2020, s-a vândut, la acel moment, direct de la dezvoltator, cu circa 65.000 euro. Acum, același apartament este pe piață cu 150.000 euro, dar de la proprietar. Există și ipoteza ca aceste prețuri să fie umflate și pentru că sunt destui ucraineni care au plecat din țara lor și sunt dispuși să ofere sume mai mari pentru a se muta în România, iar proprietarii profită de acest lucru și cer prețuri mari. 

Iar un apartament făcut în perioada comunistă a ajuns să fie foarte ieftin. Un apartament cu două camere, în aceeași zonă unde găsim apartamente construite de trei ani, la preț de 150.000 euro, costă doar... 68.000 euro. Vorbim de blocuri care nu au centrală proprie, acestea fiind cele mai ieftine de pe piață.

Așadar, până când se va da liber la construit în București, oamenii nu prea au ce cumpăra, piața imobiliară fiind plină de blocuri noi, de maximum 10 ani, supraevaluate, cumpărate de la dezvoltator cu prețuri mici, și de apartamente în blocuri din anii 1970-1980, fără centrală termică unde apa caldă și căldura devin probleme zilnice.

VEZI ȘI: Marii dezvoltatori imobiliari se gândesc de două ori înainte să mai angreneze investiții de sute de milioane de euro în București

Cu PUZ-urile (Planurile Urbanistice Zonale) suspendate în instanță de aproape doi ani și cu un PUG (Plan Urbanistic General) redactat pe vremea mandatului lui Iliescu, care este și în pericol de a fi suspendat, instanțele sunt cele care decid acum dezvoltarea urbană a Bucureștiului, care este blocată (și de facto, și de jure).

Termenele lungi, baza legislativă incoerentă, teama de ingerența politicului, toate acestea îi fac pe marii dezvoltatori să se gândescă de două ori înainte să mai angreneze investiții de sute de milioane de euro pentru dezvoltarea Capitalei și mulți dintre ei se gândesc să-și relocheze proiectele în alte orașe sau chiar și în alte țări. Deși o frână era necesară pentru a stopa dezvoltarea haotică a orașului, aceasta nu poate fi decât o pauză, iar reluarea dezvoltării urbane trebuie să fie un proces transparent, coerent și legal. 

Vedeți continuarea aici - https://www.dcnews.ro/marii-dezvoltatori-imobiliari-se-gandesc-de-doua-ori-inainte-sa-mai-angreneze-investitii-de-sute-de-milioane-de-euro-in-bucuresti_898782.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel