Impactul economic al alegerilor prezidențiale: Șocuri mari pe bursă, investitorii "s-au speriat". În plus, cresc ratele

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Alegerile au și impact economic, nu doar politic sau social.

Decizia de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale a indus șocuri pe bursa de la București. Potrivit Antena 3 CNN, la doar câteva minute după ce Curtea Constituțională a României și-a anunțat decizia, Bursa de Valori de la București s-a înroșit. Indicele BET, cel de referință al pieței locale de capital a scăzut cu 1,79% în jurul orei 15:40, iar 17 companii mari listate pe bursă au avut acțiuni în scădere. Toate aceste fluctuații vin însă după mai multe șocuri suferite de bursă în ultima perioadă. În acest context, specialiștii se așteaptă la o piață instabilă până la finalizarea alegerilor.

"În săptămâna dinainte de alegerile din primul tur prezidențial bursa locală a scăzut, atunci a scăzut cu aproape 3%. Avem și în această săptămână scăderi și sigur explicația principală ține de sentimentul de incertitudine major care a apărut în urma acestor alegeri. Cu siguranță, evenimentul foarte important și pentru piața bursieră, dar nu doar pentru piața bursieră, este scrutinul electoral de duminică. Mai avem mâine o zi, este posibil să mai vedem ușoare scăderi", a declarat Alin Brendea, analist burse.

Efectul economic al creșterii indicelui ROBOR

Totuși, se pare că nu este vorba doar despre alegeri, specialiștii explicând că sunt mai multe efecte economice în lanț. Cel mai direct a fost creșterea indicelui ROBOR, acel indice prin care se calculează creditele românilor luate înainte de 2019. Indicele a crescut constant de la aflarea rezultatelor, iar acum se apropie de 6%, lucru care aduce și rate mai mari pentru aproximativ 200 de mii de români.

Potrivit sursei citate anterior, pentru un credit de 350 de mii de lei luat pe o perioada de 25 de ani, rata lunară va ajunge la aproape 2.800 de lei, cu 96 de lei în plus față de atunci când indicele ROBOR avea o valoare mai mică, undeva la 5,5%.

"Investitorii s-au speriat"

"Piețele ne spun că deciziile politice au costuri economice și această incertitudine ne prinde într-un moment prost: cu deficitul bugetar, cel de cont curent și semnalele le vedem în dobânzile mai mari. Sperăm să nu se vadă și pe curs, dar nu putem exclude acest scenariu. O fugă a investitorului din România ar avea costuri ridicate pentru România", a spus Cristian Popa, din Consiliul de Administrație BNR.

În plus, se pare că vestea că pe primul loc la alegerile prezidențiale s-a clasat un candidat considerat anti-european au speriat și investitorii care au crescut dobânzile pe piețele externe. Potrivit sursei citate, randamentele titlurilor de stat pe 10 ani, adică costurile la care se împrumută statul român au crescut la 7,5%, fiind cel mai înalt nivel din 2023 încoace.

"Dacă vom avea un episod de euroscepticism și vom devia de la Uniunea Europeană, vom avea probleme economice și de asta s-au speriat investitorii", a declarat Adrian Codîrlașu, președinte CFA România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel