Industria medicamentelor din Uniunea Europeană a fost afectată de Green Deal, proiectul UE pentru reducerea poluării. Dragoş Damian, directorul general Terapia Cluj, a explicat care sunt efectele.
Publicitate
"Este adevărat că nu suntem cei mai incompetenţi la nivelul UE în ceea ce priveşte medicamentele. Faptul că există disfuncţionalităţi este probabil inclusiv din vina UE, că nu a avut niciodată un acquis comunitar în zona de sănătate şi în zona industrială. Dacă ne uităm la declaraţia de la Antwerp, unde s-au adunat toţi industriaşii europeni, toţi spun acelaşi lucru: noi concurăm cu produse din afara comunităţii europene, inclusiv medicamente, care sunt puternic finanţate de stat, prin subvenţii la energie. Putem da exemplul SUA, care se pregăteşte să pună taxe vamale enorme pe importurile din alte ţări. UE, dacă nu a ştiut să facă aceste lucruri, pentru că a fost mai generoasă, a pierdut.
UE trebuie să gândească global, strategic, pe anumite domenii, inclusiv pe domeniul medicamentului", a declarat Dragoş Damian.
Acesta afirmă că Green Deal a impactat industria medicamentului, deşi proiectul în sine este făcut cu cele mai bune intenţii.
"Mai e un lucru pe care UE l-a făcut cu cele mai bune intenţii, dar din păcate a fost prinsă cumva la mijloc. Dorind să implementeze Green Deal, a trimis o serie de industrii poluante către India şi China. Care au spus "să fie primite". Atunci, întregul angrenaj de ingrediente active, chimice, inclusiv ingredientele active din industria farmaceutică se fabrică în proporţie de 75% acolo. Şi devii dependent. Şi atunci, pe ei pe care le exportă le vând mai scump decât pe cele pe care le utilizează pe plan local. E vorba de o globalizare cumva complicată, care poate crea avantaje şi anumite evoluţii monopolistice către unii care îi controlează într-un fel pe alţii. E vorba de lanţul de aprovizionare. Cine controlează lanţul de aprovizionare controlează economia", a mai spus Dragoş Damian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu