Lucia Urciuoli, președinta asociației EDGE Italia, și Tommaso Scalzi, responsabil cu relațiile instituționale în cadrul organizației, au discutat despre efectele benefice pe care incluziunea și respectarea drepturilor minorităților le au asupra economiei unei țări.
Interviul a scos la iveală rolul fundamental al politicilor de incluziune în promovarea creșterii economice și reducerea inegalităților sociale și economice. Întrebat despre impactul aplicării drepturilor minorităților asupra pieței muncii și accesului la oportunități economice, Tommaso Scalzi a explicat că respectarea acestor drepturi influențează semnificativ oportunitățile economice și de investiții.
„Punerea în aplicare a drepturilor minorităților are, în mod clar, un impact foarte semnificativ pe piața muncii, nu numai pe piața muncii dar și asupra oportunităților economice și a oportunităților de investiții în cadrul unei națiuni”, a declarat acesta.
Tommaso a subliniat importanța unui mediu incluziv și a promovării echității în toate segmentele societății, menționând că astfel de măsuri duc la o creștere economică la nivel național. „Acest lucru conduce, în mod clar, la o creștere economică de amploare la nivel național. Punctele principale pe care le luăm în considerare pot fi oportunitățile sporite de angajare și accesul la formare și dezvoltare”.
În acest sens, EDGE Italia, în colaborare cu European Pride Business Network, derulează programe de formare destinate tuturor categoriilor de vârstă pentru a crea un mediu incluziv. Tommaso a subliniat că „ne ocupăm de promovarea spiritului antreprenorial, de mobilitatea economică și reducerea inegalităților, precum și de promovarea mediilor de lucru non-excluzive. Acest lucru duce la creșterea puterii de cumpărare în interiorul unei țări”.
Referitor la modul în care politicile de incluziune contribuie la creșterea productivității și inovației, Lucia Urciuoli a explicat că aceste politici nu depind doar de dinamici sociale, ci și de decizii politice și instituționale clare. „Incluziunea este un fenomen care depinde de dinamicile sociale, dar și de dinamicile politice și instituționale”, a spus ea, adăugând că este nevoie atât de maturizare socială, cât și de decizii politice. „Pentru a favoriza incluziunea, este nevoie nu numai de un proces de maturizare, să spunem, în interiorul societății, dar avem nevoie și de alegeri și decizii politice care să influențeze dezvoltarea socială, prin introducerea unei modificări a cadrului standard și a normelor care reglementează dimensiunea socială”.
Lucia a identificat două direcții esențiale pe care cei cu putere de decizie trebuie să le urmeze: „În primul rând, trebuie să elimine obstacolele - adică toți acei factori de excludere care au influență asupra minorităților; iar în al doilea rând, trebuie să creeze mecanisme normative de promovare activă a includerii minorităților în interiorul grupurilor sociale”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News