Împământarea, un nou sport practicat de influenceri pe TikTok. Cât de benefic e să mergi desculț pe pământ

Împământarea, un nou sport practicat de influenceri pe TikTok. Cât de benefic e să mergi desculț pe pământ / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Împământarea, un nou sport practicat de influenceri pe TikTok. Cât de benefic e să mergi desculț pe pământ / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Tot mai mulți influenceri au început să practice „împământarea“, iar provocarea a devenit virală pe TikTok.

Cele mai ciudate tendințe ale Internetului au dus și la o provocare care a devenit virală pe TikTok și Instagram și este numită earthing, grounding sau greenfooting (împământare).

Mai simplu spus, este acțiunea de a renunța la confortul modern și de a trăi viața în întregime desculț, de a-ți „reconecta electric” corpul la pământ. Împământarea se bazează pe premisa că noi, ca oameni, am fost deconectați de la oferta vastă de electroni din Pământ, iar pantofii formează o barieră care are ca rezultat acumularea de substanțe nocive. Odată ce vă conectați pielea la pământ, vă „împământați” și se presupune că vă îmbunătățiți starea de bine, de la sistemul imunitar până la sănătatea mintală. 

Influenceri precum Yoshua Greenfoot, cunoscut și ca @youenjoylife pe rețelele de socializare, au devenit virali pentru că au ales să trăiască desculți, crezând că pantofii sunt o „închisoare” pentru picioarele lor. Închiderea pe care o pot simți picioarele în interiorul pantofilor are un impact de durată asupra sănătății tale generale, deoarece corpul tău trebuie să „compenseze” lipsa de echilibru. Greenfoot crede că mersul desculț îi lărgește picioarele și le eliberează din izolare, redându-le funcționalitatea extinsă pe care oamenii o aveau pe vremuri.

Împământarea vine sub mai multe forme. Unii o fac ca o alegere a stilului de viață, inclusiv mersul desculț, în timp ce există „terapii” de împământare în care e folosită apă sau alte echipamente de împământare pentru a crește contactul cu solul.

Practica nu este nouă

Credeți sau nu, această practică există de mult timp. Cercetările științifice privind împământarea au debutat la începutul anilor 2000, dar în prezent încă suferă de o lipsă clară de date fiabile. Au fost făcute câteva studii cu privire la posibilele beneficii ale terapiilor de fundamentare asupra inflamației, sănătății cardiovasculare și sănătății mintale, dar folosesc aproape exclusiv auto-raportarea ca metodă de colectare a datelor și au adesea eșantioane de dimensiuni extrem de mici.

Un studiu din 2015 a observat o creștere a numărului de trombocite și o reducere a leziunilor musculare după efectuarea unui exercițiu intens de împământare, în timp ce un alt studiu a sugerat că împământarea a redus sarcina electrică a celulelor roșii din sânge și a redus vâscozitatea sângelui, ceea ce sugerează că acest lucru ar putea îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Ambele studii au avut eșantion de dimensiuni extrem de mici.

O analiză din 2015 a constatat că împământarea poate reduce durerea și poate modifica numărul de globule albe circulante și sugerează că absorbția electronilor din sol ar putea fi cauza, dar mecanismul nu a fost niciodată identificat și autorii au cerut să se facă mai multe cercetări.

Există, prin urmare, o știință extrem de limitată care sugerează că, în anumite situații, terapia de împământare ar putea modifica biomarkerii din organism. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă un transfer de electroni este de fapt cauza sau cu totul altceva, cum ar fi efectul placebo.

Între timp, multe personalități ale internetului continuă să promoveze ideea de a merge desculț ca o modalitate de a se reconecta la pământ, scrie IFLScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel