EXCLUSIV  "Împăratul Xi. Abia acum o să îi vedem priceperea". O cană în plus de ceai pe masă, semnul puterii în China

Xi Jinping a dat un important mesaj subliminal, arată presa britanică. Despre asta s-a vorbit şi în cadrul emisiunii Deferiţi Mass-Media. 

Preşedintele Xi Jinping a atras atenţia lumii întregi printr-un gest... atipic. În faţa sa, la Congresul anual Popular (NPC) din China, erau aşezate două căni de ceai. 

Întâlnirea în sine, cunoscută drept "Cele două sesiuni", este un spectacol. NPC este echivalentul chinez al Parlamentului, cel mai important organ statal. În realitate, însă, acesta este doar un paravan pentru Partidul Comunist Chinez, scrie BBC, mai ales că trece legi ca urmare a unor decizii luate anterior. 

Explicaţia oferită de presa engleză cu privire la cele două căni de ceai din faţa lui Xi Jinping este simplă: o expunere subtilă a puterii. 

"Poate părea un detaliu minor, dar la vârful politicii chineze, simbolistica este foarte importantă. Pe vremuri, doar împăraţii chinezi aveau voie să poarte robe galbene. Aşa că astfel de detalii minore îl diferenţiază pe Xi Jinping de ceilalţi. Toată treaba asta cu cele două căni a început în 2021, când lumea a crezut că e ceva legat de răspândirea COVID-19", mai arată BBC. 

Guşă: Împăratul Xi. Abia acum o să îi vedem priceperea 

 

Despre asta s-a vorbit şi în cadrul emisiunii Deferiţi Mass-Media de vineri, 10 martie. 

"Dezvoltarea tehnologică şi economică a Chinei nu m-ar îngrijora, dacă nu ar fi această întoarcere spre autoritarism, spre conducătorul suprem. Înainte schimbau preşedinţii. Chiar dacă era acelaşi partid, se schimbau echipele. Cred că au fost mai mulţi preşedinţi în China decât la noi. Acum BBC, care observase spre exemplu şi moartea lui Kremlin, prin mici semne, de genul că soldaţii au primit cizme noi, era agitaţie pe la Kremlin, etc, a făcut o observaţie interesantă. În toată sala Congresului aveau şi o cană de ceai cei prezenţi acolo. Şi cei de la prezidiu, şi cei din sală (foto 2). Ei bine, Xi Jinping avea două (foto 1). BBC a observat că de la al doilea mandat încoace are alocate două căni de ceai. E un simbol puternic, mai ales că doar împăraţii mai aveau astfel de simboluri", a punctat Val Vâlcu. 

"Simbolistica e foarte puternică. Erau două pe masă, ca la împărat. Avem un lider de această factură, un lider cu puteri depline, care concentrează toate cele trei funcţii importante: preşedinte, şef al partidului, şef al Consiliului Militar. Este evident că i-a convenit mult conflictul americano-rus, pentru că a fost peţit timp de un an de zile şi de ruşi şi de americani. Deci, împăratul Xi, ca să spunem aşa, va trebui să intre în scenă. De abia acum o să îi vedem priceperea geopolitică şi de negociator, pentru că se aşteaptă răspunsuri de la americani, la interpelările oficiale primite, respectiv ajutor de către ruşi. Ruşii aşteaptă ajutor militar şi implicare directă, aşa cum CIA a acuzat deja China", a replicat Cozmin Guşă. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel