Elon Musk vrea să pună un cip de calculator în creier. Startup-ul neurotehnologic al lui Musk, Neuralink, a lucrat pentru a-și implanta cipul cerebral încorporat în craniul unui om încă de la înființarea sa din 2016.
Publicitate
După ani de teste pe animale, Musk a anunțat în decembrie 2022 că firma plănuia să inițieze teste pe oameni în termen de șase luni, potrivit The Guardian. Deși inițial se concentrează strict pe uz medical, cum ar fi ajutarea persoanelor paralizate să comunice, Musk a aspirat să aducă cipurile Neuralink la scară largă. În plus, Musk a declarat că intenționează să-și implanteze și el un astfel de cip.
Câţiva cercetători au analizat utilizarea BCI-urilor pentru a restabili simțurile pierdute și pentru a controla membrele protetice, printre alte aplicații. Deși aceste tehnologii se află încă la început, ele există de suficient timp pentru ca oamenii de ştiinţă să își facă o idee cât mai clară despre modul în care implanturile neuronale interacționează cu creierul nostru. După cum a explicat şi Anna Wexler, profesor asistent de filosofie în cadrul Departamentului de Etică Medicală și Politici de Sănătate de la Universitatea din Pennsylvania: „Bineînțeles că provoacă schimbări. Întrebarea este ce fel de schimbări provoacă și cât de mult contează aceste schimbări?".
În filmul „The Terminal Man" din 1974, un bărbat primește un implant cerebral invaziv pentru a-l ajuta cu crizele sale. Deși inițial operația pare să fie un succes, lucrurile iau o întorsătură proastă atunci când expunerea susținută la cip îl trimite pe acesta într-un atac psihotic. Așa cum se întâmplă de obicei în filmele SF, un om de știință avertizează asupra dezastrului încă de la începutul poveștii, comparând implanturile cu lobotomiile din anii 1940 și 1950. „Au creat un număr necunoscut de legume umane", spune el. „Acele operații au fost efectuate de medici care erau prea dornici să acționeze".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu