Implanturi inteligente cu semnal wireless, soluţia în "chirurgia oaselor"?

Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ

Golurile dintre vertebre ar putea fi "umplute" cu implanturi smart. Aşa arată medicina viitorului.

Chirurgia spinală este în creștere în multe țări, inclusiv chirurgia de fuziune spinală, care este costisitoare și adesea riscantă. Până la 18% dintre intervențiile chirurgicale spinale sunt nereușite, ceea ce duce la complicații dezastruoase pentru pacienți.

Chirurgia de fuziune spinală unește două vertebre pentru a stabiliza zona și a reduce durerea. Multe depind însă de capacitatea vertebrelor de a crește materie osoasă nouă și de a fuziona corect după operație. „În multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă deoarece pacienții nu reușesc să umple golul respectiv din os”, afirmă John Zellmer, coordonator al proiectului finanțat de UE SmartFuse și cofondator al societății suedeze de dispozitive medicale Intelligent Implants.

Cum a apărut ideea de implant spinal

Inspirația pentru SmartFuse a venit în urma unei întâlniri între fratele lui Zellmer, medicul suedez dr. Erik Zellmer, și un inginer irlandez în domeniul biomedical, dr. Rory Murphy. Ambii erau uimiți de numărul mare al intervențiilor chirurgicale spinale nereușite din cauza lipsei creșterii oaselor. Se știe însă de ceva vreme că osul se remodelează natural folosind semnalele electrice generate chiar de corp. Cei doi medici au decis să înființeze o societate pentru a dezvolta un implant de uz medical inovator, capabil să folosească semnale electrice atent țintite pentru a accelera, controla și monitoriza creșterea oaselor. „Într-un fel, deturnăm semnalele proprii ale corpului, creând un câmp electric exact acolo unde vrem să crească osul, în jurul implantului”, a spus John Zellmer.Implantul ortopedic minuscul și ușor de utilizat este alcătuit din plastic PEEK și titan, cu un câmp de electrozi bine închis înăuntru.

Teste clinice pe oi

Proiectul a început în aprilie 2022 și se va derula până în noiembrie 2024, sprijinul financiar din partea UE venind prin Consiliul European pentru Inovare.Studiile clinice inițiale derulate pe oi sunt extrem de promițătoare. În doar șase săptămâni, oile la care s-a folosit dispozitivul aveau de trei ori mai multă materie osoasă crescută decât cele la care nu s-a folosit, potrivit lui Zellmer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel