EXCLUSIV  Implementarea SGR. Cristian Moldovan (ARAM): Trebuie să facem acest lucru să devină regulă și nu excepție / video

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Cristian Moldovan, vicepreședinte Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu, a vorbit despre reciclarea în România.

Cristian Moldovan, vicepreședinte Asociația Română pentru Ambalaje și Mediu, a fost invitat la dezbaterea „Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum“, unde s-a discutat despre Sistemul de Garanție-Returnare. Reprezentantul ARAM a atras atenția cu privire la procentele reciclării în Uniunea Europeană și în România și limitările Sistemului de Garanție Returnare.

„Mă bucur că am discutat de SGR și sunt foarte optimist că va fi un proiect de succes și va atinge ratele de colectare și reciclare a ambalajelor. S-a discutat și de alte deșeuri și alte probleme pe care le avem cu fluxurile de deșeuri în general și așa este, mai există și alte deșeuri în afară de cele SGR.

Din informațiile pe care le avem noi, doar 15-20%, poate 30% din totalul ambalajelor vor face obiectul SGR. Săptămâna trecută, când Comisia Europeană a publicat datele Eurostat aferente anului 2021, în medie s-au generat 189 de kilograme de deșeuri pe cap de locuitor. Dintre acestea, aproape 40% sunt deșeuri de carton, un material care nu este în SGR.

În 2021, rata medie de reciclare a UE a fost de 64%. Este aceeași medie a ratei de reciclare pe care UE o are din 2010 încoace, deși cantitățile de ambalaje generate au crescut exponențial. Dacă ne uităm la România, datele pe 2020 ne arată că România a avut o rată de colectare de 42% și de reciclare de 40%. Rata este în scădere față de anii precedenți“, a spus vicepreședintele Asociației Române pentru Ambalaje și Mediu

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare. Mircea Fechet: Voi fi cel mai fericit ministru din Guvern / video

„Totuși, trebuie să lăudăm efortul pe care îl facem, pentru că în fiecare an sute de mii de tone de deșeuri sunt colectate și reciclate. România și-a atins constant țintele de reciclare pentru deșeuri de ambalaje pe tip de material. Trebuie să facem acest lucru să devină regulă și nu excepție. Trebuie să preluăm din povestea de succes pe care o vom avea după implementarea SGR, pentru a impulsiona colectarea separată și reciclarea în România.

În ceea ce privește riscurile și oportunitățile SGR, pentru noi este extrem de important să avem o determinare de compoziție extrem de clară de deșeurilor și să avem niște date sigure pe care ne putem baza, pentru că aceste cantități transferate către RetuRO trebuie să facă obiectul ajustării atât a țintelor pe care le au autoritățile publice locale de colectare și deviere de la colectare, dar și a tarifelor pe care le impun.

Și tarifele, și țintele trebuie adaptate noilor cantități generate și rămase colectate de către autoritățile publice locale prin operatorii de salubritate. Țintele vor fi din ce în ce mai ambițioase și doar lucrând împreună putem să atingem țintele pe care noi, producătorii, le avem, dar și România ca stat membru al UE“, a concluzionat Cristian Moldovan.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Sistemul românesc de garanție-returnare, cel mai mare din Europa. Gemma Webb (ReturRo), despre marea schimbare care ne așteaptă

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel