EXCLUSIV  Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare. Mircea Fechet: Voi fi cel mai fericit ministru din Guvern / video

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit despre implementarea Sistemului de Garanție-Returnare în România.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a participat la dezbaterea „Reciclarea în România, în fața celei mai mari provocări de până acum“, organizată de DC Media Group, unde a vorbit despre implementarea Sistemului de Garanție-Returnare în România.

„Dincolo de numărul mai mic sau mai mare de oameni, care discută despre cel mai mare proiect de economie circulară din România, pe care l-aș numi și cel mai mare și singurul parteneriat public privat care va fi implementat cu succes și unde va exista o infuzie de capital din mediul privat, de bune practici și de tehnologie, sper că va exista și o legislație care copiază cele mai bune modele din UE și o transpune în cadrul juridic românesc.

În urmă cu 4 ani, când am făcut primele dezbateri publice la acest proiect, numărul celor care credeau că o să se întâmple la un moment dat era cu siguranță mult mai mic decât numărul celor care, astăzi, cred că SGR-ul o să se întâmple și în România“, a precizat Mircea Fechet.

„Voi fi cel mai fericit ministru“

„Asta confirmă o traiectorie optimistă pe care fiecare dintre noi o așteptam. Probabil voi fi cel mai fericit ministru din Guvern în acea zi, însă cu siguranță fiecare cetățean de la țară sau de la oraș care își face cumpărăturile la micul magazin sau la hypermarket cred că are această așteptare, și anume să se asigure că - spre deosebire de ceea ce se întâmplă acum, când nu știe dacă efortul lui va fi răsplătit în vreun fel când duce PET-ul la PET, doza de aluminiu la metal, plasticul la plastic și așa mai departe, dacă nu cumva vor ajunge toate la un loc - acestea nu vor fi amestecate.

Atunci când SGR-ul va porni, va exista această certitudine. Sunt 100% convins că RetuRO, această companie extraordinară se va asigura și de faptul că fiecare fracție colectată va ajunge unde îi e locul, în fabricile de reciclare, și nu doar că vom avea ape mai puțin poluate, păduri mai frumoase și un mediu mai puțin poluat pentru fiecare dintre noi, dar vom avea și mai multe locuri de muncă și investiții. M-am bucurat să aud, ieri, că în județul Bacău urmează să se construiască al treilea centru de numărare, o investiție de multe zeci de milioane, care înseamnă și 70 de noi locuri de muncă, locuri de muncă verzi“, a spus ministrul Mircea Fechet.

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație, conform RetuRo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel