De multe ori ne uităm la copiii noștri și credem că sunt prea tineri pentru a merge la școală sau pentru a învăța anumite lucruri. Pe scurt, considerăm că aceștia nu sunt suficient de mari pentru a fi autonomi. Însă acest lucru este complet greșit. Este important ca cei mici să aibă parte de educație preșcolară o perioadă destul de lungă de timp.
În primii șase ani de viață, are loc cea mai importantă etapă a evoluției copilului. Când ne naștem, creierul are o plasticitate mai mare și o capacitate neuronală mare, deci este foarte important să știm cum să-l îmbogățim. De fapt, primii trei ani de viață sunt cruciali, deoarece se formează baza personalității și inteligenței noastre. Din acest motiv, trebuie să stimulăm copiii în mod adecvat, pentru a-și dezvolta capacitățile la maxim. Aceste abilități sunt înnăscute și nu ar trebui forțate, ci stimulate. Roadele le putem culege dacă perseverăm și depunem efort.
Baza dezvoltării optime trebuie să fie încrederea, răbdarea, afecțiunea și instruirea. Este foarte important să respectăm ritmul individu al al fiecărui copil și să nu fim frustrați pentru că prietenii lor au acumulat mai multe informații.
Mai mult decât atât, dacă noi, ca adulți, devenim frustrați, copiii percep acea dublă frustrare și se vor bloca. Dacă ritmul lor este mai lent decât cel al unui alt copil nu înseamnă neapărat că se maturizează mai greu. Fiecare copil este unic și fiecare are propriile sale calități.
S-a observat că, cu cât copiii sunt stimulați mai mult, cu atât își vor dezvolta mai devreme capacitățile și mai ales creativitatea.
Ce rol joacă autonomia în procesul de învățare? Un copil autonom este o persoană sigură, fericită și creativă. Pe scurt, un copil care nu se teme să încerce să facă ceva pentru prima dată.
Trebuie marcate și limite? Copiii au nevoie de limite care să îi ajute să înțeleagă zi de zi, de ce-ul din toate. Au nevoie de niște coordonate. Ei trebuie să învețe ce este bun și ce nu este, ce îi poate răni pe ei sau ce îi poate răni pe ceilalți ... Un copil care știe cuvântul "nu" este fericit când înțelege de ce.
Distincția dintre da și nu trebuie justificată și este important ca această justificare să fie în același timp o reflectare a autorității. Trebuie să existe un echilibru între ambele concepte. Pentru a nu îi dezorienta, trebuie să fim constanți și coerenți atunci când dăm ordine.
Pe de altă parte, copiii nu înțeleg ritmul frenetic al lumii adulte și nu ar trebui să-i implicăm în ea. Este foarte important să încercăm să ne punem în locul lor. Ei procesează în mod constant informații, iar concepția lor spațio-temporală urmează o altă linie diferită de cea a noastră, deoarece a lor încă este falsificată. Este important să știți cum să respectați fiecare fază vitală, să nu îi îndemnați de mici să facă totul în grabă, deoarece ei nu înțeleg ce înseamnă să te grăbești, ei au propriul lor ritm.
De asemenea, trebuie clarificat faptul că, în etapa de educație timpurie a copiilor, se lucrează la "învățarea semnificativă", unde se stimulează limbajul, se lucrează la psihomotricitate, se dezvoltă gândirea logică matematică și toate abilitățile și cunoaștințele pentru a pune bazele alfabetizării viitoare.
Este ca și cum la naștere copiii țin în brațe un tablou în alb, iar noi, adulții, îi învățăm cum să folosească toate instrumentele, abilitățile lor, de care dispun pentru a învăța să picteze, dezvoltându-se prin intermediul învățării. Intervenția noastră ca adulți este decisivă pentru dezvoltarea lor integrală.
Așadar, putem spune că educația este crucială pentru dezvoltarea corespunzătoare a copiilor. Și pentru ca ea să aibă loc așa cum se vine, copiii trebuie să dispună de toate instrumentele necesare. Cei de la Mykitty.ro știu foarte bine acest lucru. De aceea, pun la dispoziția clienților săi o gamă variată de rechizite și ghiozdane.
Oricine intră în acest magazin poate achiziționa la prețuri excepționale ghiozdane fete și ghiozdane băieți, de cea mai bună calitate. Totul începe de aici. Restul depinde de educatorii și învățătorii celor mici, care au un rol esențial în trasarea drumului corect în viață.
Aceștia au rolul de a-i ajuta pe copii să-și însușească cunoștințele necesare pentru dezvoltarea lor armonioasă. Vouă vă revine sarcina de a-i face să înțeleagă importanța educației încă din primii ani de viață.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News