Un sistem intestinal sănătos este punctul de pornire pentru un organism puternic al copiilor, care se dezvoltă cel mai bine în primii trei ani de viață. Ca un motor care alimentează întregul organism, nutriția este unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să se îngrijească părinții în primii trei ani de viață ai copiilor. Iar când ne referim la nutriție, ne referim și la o alimentație bogată în prebiotice, esențiale în asigurarea unei microflore normale a intestinului.
Pe această temă, am discutat și noi cu domnul doctor Bogdan Stana, medic specialist pediatrie Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iași.
Domnul doctor vine cu o soluție pentru întărirea sistemului imunitar al copiilor în primii 3 ani de viață: o alimentație echilibrată și diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitamine A, C, D), care poate să limiteze apariția infecțiilor respiratorii și digestive la copii.
1. Ce legătură există între sănatatea pe termen lung a copilului si dezvoltarea sistemului imunitar în primii 3 ani de viață?
Dr. Bogdan Stana: Sistemul imun la naștere este influențat și constituit în mare măsură de către imunitatea provenită de la mamă, până când copilul își va începe propria producție de anticorpi. De acum și până la vârsta de 3-4 ani răspunsul imun este de tip ”înnăscut”, asta însemnând că sistemul imunitar al copilului nu este încă adaptat la posibilii agenți infecțioși. De aceea, imunitatea în primii 3 ani de viață este scăzută tocmai prin felul în care sistemul imun știe cum să se comporte în contactul cu factorii infecțioși. Ulterior, răspunsul imun la copilul mai mare și la adult devine ”adaptativ”, adică știe cum să se adapteze la infecție și are astfel o eficiență crescută.
De aceea, dezvoltarea ”maximă” și momentele cele mai bune pentru dezvoltarea sistemului imunitar sunt între 1-3 ani, atunci când sistemul imun are capacitatea maximă de ”învățare” a factorilor care ne îmbolnăvesc.
Pentru dezvoltarea unei imunități sănătoase, foarte importantă este alimentația copilului care trebuie să beneficieze de aport suplimentar de prebiotice, vitamine, minerale – toate acestea contribuind într-o anumită măsură la o imunitate eficientă. Părinții trebuie să aibă în vedere că vârstele mici presupun și anumite deficiențe ale imunității, caracteristice fazei de dezvoltare, astfel încât orice măsuri menite să stimuleze dezvoltarea imunitară sunt binevenite. Și un alt aspect important de reținut este că printr-o nutriție adecvată se pun ”cărămizile” unei imunități sănătoase.
2. Părinții pot influența sistemul imunitar al copiilor în primii ani de viață? Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le facă părinții pentru a le asigura un sistem imunitar puternic?
Dr. Bogdan Stana: Părintele trebuie să cunoască ce reprezintă dezvoltarea armonioasă a copilului și să urmărească îndeaproape îndeplinirea acestor ”pași”. O dezvoltare armonioasă în general stă mărturie și pentru un sistem imunitar puternic.
Pentru un sistem imunitar puternic, o condiție esențială este și o alimentație echilibrată. Astfel, părinții trebuie să asigure copilului un plan nutrițional corespunzător vârstei, care să respecte necesarul de principii alimentare (proteine, glucide, lipide), micronutrienți și vitamine cu rol pro-imunitar necesare etapei de dezvoltare 1-3 ani.
De asemenea, stilul de viață este o altă componentă căreia părinții trebuie să îi acorde atenție. Aici, programul de somn, plimbările în aer liber și mediul la care este expus copilul pot avea o influență asupra sistemului imunitar și asupra stării generale de bine a copilului. Prin somn, organismul copiilor se reface în cazul în care a fost afectat de virusuri și bacterii. Prin expunerea la mediul extern, părinții antrenează sistemul imunitar al copiilor, reducând riscul apariției anumitor sensibilități sau alergii.
De aceea, dacă părinții respectă regula de aur care însumează nutriție corectă + somn + vaccinări și expunerea copiilor la mediul extern, atunci părinții au creat fundația de la care se poate clădi un sistem imunitar puternic pentru copiii lor.
3. Ce rol joacă nutriția în creșterea imunității copiilor până la vârsta de 3 ani?
Dr. Bogdan Stana: Alimentația corectă este esențială pentru a asigura un sistem imunitar puternic pentru copii în primii ani de viață. Asta se explică prin faptul că orice aliment din planul nutrițional al copiilor de 1-3 ani influențează și mediul intestinal al celor mici. Acesta este primul factor care ajută în modularea răspunsurilor imune și primul mecanism de apărare al copiilor în fața agenților infecțioși. Astfel, dacă mediul intestinal este unul sănătos, se creează și fundația pentru un sistem imunitar puternic. De aceea, calitatea alimentelor și vitaminele pe care părinții le integrează în nutriția copiilor sunt primii și cei mai importanți factori care contribuie la întărirea imunității.
4. Așadar, cum ar trebui să arate planul nutrițional al copiilor în primii ani de viață pentru a construi un sistem imunitar puternic?
Dr. Bogdan Stana: Cum spuneam, alimentația în primii ani de viață este definitorie pentru statusul nutrițional și imunitar ulterior al copiilor. Ideal, în primele șase luni, copilul ar trebui să primească doar lapte matern, iar apoi alimentația complementară să cuprindă produse care respectă raporturile și calitatea principiilor alimentare și a vitaminelor. În momentul în care alimentația naturală nu este posibilă, formulele de lapte îmbogățite cu prebiotice, alături de vitamine și minerale, sunt ideale pentru copii în primii 3 ani de viață.
Gândiți-vă că stomacul unui copil este mult mai sensibil decât al vostru, ca adult, dar și că întregul organism al celor mici are nevoie de mai mulți nutrienți decât în faza adultă. De aceea, o alimentație corectă nu înseamnă mai multă mâncare, ci alegerea unor alimente mai bogate în vitamine și minerale, mai ales cele care contribuie la întărirea sistemului imunitar, cum ar fi prebioticele și vitaminele A, C și D.
Un alt aspect important al unei nutriții corecte presupune ca alimentele să fie diversificate (legume verzi, carne, ouă, fructe), proaspete, lipsite de conservanți și de coloranți alimentari.
5. Ați menționat introducerea prebioticelor în regimul copiilor în primii 3 ani de viață. Ce sunt acestea mai exact și cum pot să reducă nivelul de infecții și gripă în rândul copiilor?
Dr. Bogdan Stana: Dacă probioticele sunt ”bacteriile bune” pentru intestin și pentru organismul uman în general, prebioticele sunt ”hrana bacteriilor”. Adaosul acestora în formulele de lapte și în general în alimentația sugarilor și copiilor mici duce la dezvoltarea și înmulțirea ”bacteriilor bune” din intestin, având drept consecință o digestie mai bună și concomitent o absorbție mai bună a nutrienților. Prin urmare, și sistemul imunitar va funcționa mai bine. Astfel, prebioticele au un rol bine definit în întărirea sistemului imunitar, adaosul lor având beneficii clare asupra dezvoltării sănătății copilului în primii 3 ani de viață.
6. Cum pot părinții să integreze prebioticele în alimentația copiilor și ce alte vitamine ar fi recomandate?
Dr. Bogdan Stana: Adaosul prebioticelor în formulele de lapte și în general în alimentația copiilor mici conduce la o digestie mai bună, dar și la o absorbție mai bună a nutrienților. Prin urmare, și sistemul imunitar va funcționa mai bine. Totodată, suplimentările cu vitamine (A, C, D) ale formulelor de lapte pentru copii cu vârste între 1-3 ani conferă un aport suplimentar al acestora, ele fiind niște substanțe necesare organismului și care nu pot fi sintetizate de acesta, de aceea trebuie aduse din exterior.
Vitamina A reglează funcțiile sistemului imun, Vitamina C funcționează ca un agent antioxidant iar vitamina D intervine în răspunsul antiinfecțios al organismului, astfel că planul alimentar al copiilor ar trebui să integreze și aceste vitamine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu