Șoferii care primesc o amendă sau rămân fără carnet pot contesta procesul verbal de contravenție la judecătorie.
Pentru a contesta o sancțiune rutieră, adică a contesta un proces verbal de contravenție prin care s-au dispus măsuri precum cea a amenzii sau a suspendării dreptului de a conduce se va introduce o cerere la judecătoria de pe raza unde a fost încheiat procesul verbal de contravenție în termen de 15 zile de la momentul semnării procesului verbal de către contravenient sau de la comunicarea procesului verbal.
Este important de știut că pe toată durata derulării procesului și până la rămânerea definitivă a unei hotărâri, se suspendă executarea sancțiunii prevăzută în procesul verbal. Ca atare, nu sunteți obligat să plătiți amenda și vă veți menține dreptul de a conduce, în cazul în care acest drept v-a fost suspendat.
De reținut este că plata amenzii prevăzute în procesul verbal nu reprezintă o recunoaștere a faptei înscrise și că acești bani pot fi recuperați în urma unei hotărâri definitive. De asemenea, din 2018, s-a prelungit termenul în care se poate plăti jumătate din suma înscrisă în procesul verbal la 15 zile - ca atare este indicat să se plătească suma în termen de 15 zile, pentru a plăti doar jumătate, în eventualitatea în care instanța nu dă câștig de cauză contravenientului (pentru mai multe detalii, a se vedea Legea 203/2018).
La decizia din primă instanță se poate face apel, la tribunalul de care aparține judecătoria, iar motivarea apelului nu este necesară dacă se susțin motivele de la fond.
În ceea ce privește actele care trebuie depuse pentru formularea cererii, acestea sunt copii după:
- copie după actul de identitate;
- copie după procesul verbal de contravenție;
- plângerea împotriva procesului verbal de contravenție care va conține expunerea în fapt și în drept (în general puteți folosi fie Codul rutier - OUG 195/2002 sau Ordonanța 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor).
Dacă ați plătit amenda contravențională, trebuie să atașați și dovada plății acesteia și prin acțiune să cereți rambursarea sumei plătite.
Cele mai des întâlnite motive de nulitate pentru un proces verbal de contravenție sunt cele prevăzute în art. 17 din Ordonanța 2/2001:
- numele şi prenumele agentului constatator;
- numele şi prenumele contravenientului;
- codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod;
- fapta săvârşită şi data comiterii acesteia;
- semnătura agentului constatator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News