Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a făcut un anunț important cu privire la stocarea de energie a panourilor fotovoltaice.
Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a vorbit la interviurile DC News și DC Business, alături de jurnalistul Bogdan Chirieac, despre stadiul proiectelor AFM. Printre temele interesante abordate se numără și că panourile fotovoltaice din 2024 au sisteme/baterii de stocare incluse, iar acest lucru face parte în finanțările AFM. De asemenea, beneficiarii vechi din 2023 ar putea fi ajutați în acest sens.
”Este foarte important acest lucru, pentru că rețelele, din nefericire, ele nu pot prelua, pentru prosumatori, surplusul de energie, aceasta este situația, unde ai de-a face cu statul se simte. Transelectrica trebuie să își facă întăririle”, a spus Bogdan Chirieac.
”Se simte lipsa investițiilor, în ultimii 30 de ani”, a zis Adrian Corbu.
”Da, și ce au mai avut profit le-a luat statul dividentul, nu au putut să investească, asta este situația, dar cu baterii mai ușurăm sistemul energetic, care importă foarte mult, 3000 de megawaţi pe zi putere instalată”, a spus Bogdan Chirieac.
”Din păcate, s-a închis producție de energie, înainte să facem noile fabrici, uzine de producere a energiei, fie că sunt eoliene, fotovoltaice etc. S-a închis tot înainte să se pună ceva în loc”, a declarat Adrian Corbu.
”Deci, spuneți că programul se derulează bine, pe anul 2024. Când anticipați că se va finaliza 2024 pe fotovoltaice?”, a întrebat Bogdan Chirieac.
”Probabil, se va finaliza anul viitor în luna decembrie Programul pe 2024”, a spus Adrian Corbu.
”Vă veți suprapune cu Programul pe 2025”, a spus Bogdan Chirieac.
”Una din problemele la acest program este Certificatul de prosumator. Instalatorii, chiar dacă montează foarte repede un sistem, fie în 2 săptămâni sau 3 luni, fiecare pădure cu uscăturile ei, dar cea mai mare problemă nu este montatul efectiv al panourilor și punerea în funcțiune, ci punerea în funcțiune ca instalatorul să-și poată deconta sistemul care l-a montat. Și acel certificat trebuie să i-l dea distribuitorul. Sunt foarte multe cereri. Din ce am discutat personal cu ei încearcă să facă față, doar că sunt foarte multe cereri”, a spus Adrian Corbu.
”Acum, că au apărut sistemele de stocare la panouri, incluse în finanțările noastre, în primele luni, prețurile lor au crescut, dar acum încep să scadă și la sistemele de stocare”, a subliniat Adrian Corbu.
”Asta înseamnă că în acești doi ani depășiți puterea instalată a unui reactor de la Cernavodă”, a punctat Bogdan Chirieac.
”Când se vor finaliza, da. Pe 2025 vom încerca să menținem bugetul pe anul acesta, 2 miliarde de lei. Obligatoriu vom finanța panouri solare cu stocare de energie. Este clar că este nevoie de ea. Suntem în discuții, vom încerca să finanțăm acest lucru și pentru beneficiarii vechi”, a evidențiat Adrian Corbu.
”Stați puțin, că aceasta este o informație, adică pentru cei care s-au înscris în program în 2023 și au avut doar panouri fotovoltaice fără stocare, vă gândiți să îi ajutați?”, a subliniat Bogdan Chirieac.
”Da, să finanțăm și partea de stocare! Va fi cu o sesiune de înscriere, cei care își doresc să achiziționeze un sistem de stocare adițional, pe lângă panourile fotovoltaice pe care le-au montat”, a mai spus Adrian Corbu, vicepreședinte AFM, la interviurile DC News și DC Business.
Vezi emisiunea integrală aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News