EXCLUSIV  Marginalizarea copiilor hipoacuzici. Prof. dr. Adrian Streinu Cercel: Este o chestie sinistră. O viaţă parţial ratată

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate din Senatul României, a vorbit despre marginalizare copiilor hipoacuzici și screening-ul necesar.

"Marginalizarea este o chestie sinistră. Absolut sinistră! Iar un copil care nu aude va fi pus de-o parte şi nu se va juca nimeni cu el. Asta înseamnă lipsă de formare, lipsă de perspectivă în viaţă şi înseamnă nu numai o dizabilitate, ci o viaţă parţial ratată. Aşa că acest screening neonatal trebuie să devină obligatoriu.

Și una dintre întrebările mele era: Se face sau nu în mod obligatoriu acest screening? Că, dacă se face în mod obligatoriu, atunci evident că nu ne mai punem problema că a fost descoperită târziu hipoacuzia şi că trebuia să se intervină mai devreme. Unul din elemente este obligativitatea acestui screening. Al doilea element important este cât costă per ansamblu un implant Cohlear şi care sunt costurile adiacente. Toate astea trebuie puse într-un singur program.

În ce proporţie resursa umană medicală acoperă nevoia acestor servicii? În momentul de faţă, sunt nouă centre şi trebuie să ştim care este puterea lor de acoperire, în funcţie de nevoia respectivă. În momentul în care s-a făcut screening-ul neonatal, nu este nevoie de vreun mare program naţional de registru. Se urcă pe un site şi automat cel care face screening-ul şi a descoperit trebuie să introducă acolo copilul. Din acel moment, se repartizează copilul respectiv unuia dintre cele nouă centre şi îl programează pentru implantul Cohlear. Aşa văd eu lucrurile pe simplu.

"Noi suntem răspunzători de tot!"

Dacă ne complicăm pe urmă, cu supra-legiferări şi para-legiferări în sistemul de sănătate, nu ajungem nicăieri. Nevoia este acum! Atunci punem şi noi presiune pe Ministerul Sănătăţii şi pe Ministerul de Finanţe, în aşa fel încât să se aloce fondurile respective, pentru că ne dorim o generație sănătoasă, să audă, să poată să facă o conversație, să aibă acces la educaţie, că fără acest lucru este o generaţie pierdută.

Nu cred că ne mai putem permite acest lux, în contextul în care natalitatea a scăzut brutal. Am ajuns să avem, anul trecut, în jur de 29.000 de nou-născuţi vii, faţă de 200-250.000 cât aveam în anii anteriori. Dacă îi mai lăsăm şi pe acești micuţi fără să aibă acces la te miri ce, atunci să nu ne mirăm ce ni se întâmplă. Noi suntem răspunzători de tot! Noi cu toţii!", a spus medicul Adrian Streinu Cercel, în cadrul conferinței "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională", organizată de DC Media Group, sub egida Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială.

Conferința integrală, în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel