Petre Daea a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre importurile de alimente masive care s-au făcut anul trecut și despre cum guvernul actual refuză cu desăvărșire să oprească aceasta degradare a agriculturii.
Din nefericire, în ultimii ani, importurile au fost o sursă de alimentare a țării deși în România sunt condiții prielnice pentru realizarea produselor agricole și, în mod deosebit, legumicole. Numai anul trecut importurile de leguminoase au fost în valoare de 516 milioane de Euro, conform unui studiu realizat de Cooperativa Țara Mea.
Acest lucru este susținut și de către fostul ministru al Agricuturii, Petre Daea, care spune că aceste sute de tone de legume și, implicit, sutele de milioane de euro cheltuite ar fi putut fi diminuate dacă guvernul actual ar fi continuat programul guvernamental pe care acesta l-a început în 2017, prin care a vrut să susțină producția românească.
'”Din 2017 am început, printr-un program guvernamental, susținerea produselor deficitare. Așa s-a născut programul de tomate, cel de usturoi și urmau și celelalte programe petru ardeioase, deoarece în programul guvernamental se stabilise ca. în fiecare an, să se realizeze programe pentru cel puțin două culturi deficitare.” a declarat Petre Daea, pentru DCNews.
Cu ajutorul acestui program producția a crescut vizibil, dar nu a fost susținută de către stat, iar agricultorii au rămas cu produse nevândute.
Acest lucru s-a întâmplat și productia de lume din România a crescut vădit, însă piața n-a reacționat pe măsură, dat fiind faptul că nu aveam instrument statal prin care să putem valorifica legumele respective în așa fel încât aportul producției interne să echilibreze consumul și să atenueze cantitățile importate. a continuat fostul ministru.
De asemenea, Petre Daea este de părere că decizia guvernului de a opri acest program este ”o mare greșeală” deoarece acesta ar fi putut stimula producătorii locali, care ar fi fost o contrapartidă în fața monopolului deținut astăzi de către marile lanțuri de magazine.
Deși în România există producție și aceasta crește de la an la an, ea nu ajunge pe piața locală pentru că nu exista un sprijin din partea statului de care să ne folosim pentru a atenua aceste importuri.
Din nefericire acest lucuru este confirmat și se va dezechilibra situația în defavoarea țării petru că în primul trimestru al acestui an conform datelor de la INS, importurile de ouă și de miere au crescut exponențial față de anul trecut și anume cu 25%, în condițiile în care România are atât producție de ouă cât și de miere. a mai spus fostul ministru al Agriculturii.
De asemenea, Petre Daea a mai adăugat și faptul că ”Această situație este determinată de faptul că nu există la ora actuală interesul de a dezvolta proiectul pe care noi l-am început care are și bani are și structură, dar care nu există în preocuparea actualilor guvernanți”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu