Belgia, Franța, Spania și Țările de Jos s-au clasat ca importatori de top.
Publicitate
Importurile de gaz natural lichefiat rusesc efectuate de către UE au crescut cu 42% între lunile ianuarie și octombrie 2022, potrivit Financial Times. Procentul se ridică la aproximativ 17,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale, clienții de top fiind Belgia, Franța, Spania și Țările de Jos.
Potrivit raportului Financial Times, citat de Almayadeen, UE a importat anul trecut 155 de miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc și GNL, adăugând că Rusia este considerată al doilea cel mai mare furnizor de energie al continentului.
Cu toate acestea, cota UE în GNL rusesc a scăzut cu 16% în acest an, ca urmare a importurilor UE de GNL din SUA, care au reprezentat 42%. Stocurile de gaze a Uniunii Europene sunt pline cu aproximativ 95%, iar mulți analiști cred că Europa ar putea evita astfel o catastrofă energetică în această iarnă.
În timp ce Occidentul se grăbește să-și limiteze dependența de Rusia pentru petrol și gaze, miniștrii de finanțe G7 au confirmat în septembrie planurile de a impune un plafon de preț pentru petrolul rusesc. La o lună după, UE a anunțat un al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care includea o bază mai legală pentru limitarea prețului pentru transporturile de petrol rusesc către țările în curs de dezvoltare.
Anterior, reprezentanții celor 27 de guverne ale UE s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre o propunere G7 de a stabili plafonul de preț în intervalul 65-70 de dolari pe baril, dar diplomații spun că există încă diferențe în ceea ce privește nivelul plafonului de preț pe care blocul intenționează să îl stabilească petrolului rusesc. SUA presează deja asupra implementării inițiativei.
Luna trecută, fostul cancelar al Germaniei, Angela Merkel, a afirmat că nu regretă că a semnat acorduri de gaze naturale cu Rusia, apărându-și argumentul și spunând că Moscova a fost e un ”furnizor de energie de încredere” și a oferit prețuri mai mici decât alte țări.
Citește și:
Din punct de vedere comercial, pare o afacere minoră. Dar dacă Uniunea Europeană, în furia ei cu sancțiunile împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei, nu a luat niciodată în considerare sectorul nuclear, motivul trebuie căutat, dacă nu mai presus de toate, în dependența puternică a centralelor electrice ale Bătrânului Continent de Moscova.
Aproximativ 18 reactoare din țările UE sunt fabricate în Rusia și depind de know-how-ul Rosatom, gigantul industriei controlat de Kremlin. În plus, Rosatom însăși operează în Siberia, singura fabrică din lume capabilă să recicleze uraniul evacuat din centralele franceze, ”motorul nuclear” al Europei. Fără a lua în considerare că aproape jumătate din importurile de uraniu trec direct sau indirect din Rusia.
Fondată în 2007 de Vladimir Putin pentru a sistematiza companiile care activează în sector și a crea un colos capabil să relanseze atomul rusesc acasă și în lume, Rosatom a urmărit de-a lungul anilor ”o strategie ofensivă, oferindu-se să furnizeze centrale electrice la cheie”, explică publicația franceză Le Monde, citată de Europa Today.
”Rusia nu numai că construiește, întreține, furnizează expertiză tehnică sau combustibil, ea poate suporta și costurile financiare, chiar și pentru operațiunile considerate riscante”, se mai arată în publicația franceză... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu