EXCLUSIV  Imposibil de susținut examenul. Bacalaureatul trebuie desființat definitiv!

Examen Bacalaureat
Examen Bacalaureat

Guvernul trebuie să admită că România nu are capacitatea de a organiza examen de Bacalaureat în acest an, fără să discrimineze o parte dintre elevi și fără să pună în pericol cadre didactice și familii ale candidaților. Dacă nu se dă examen în 2020, vor ”lua” Bac-ul și cei care au picat în alți ani.

Publicitate

Sociologul Alfred Bulai se alătură profesorilor care susțin eliminarea acestui examen anacronic, nu doar în 2020, ci definitiv.

”Bacalaureatul a fost introdus în secolul XVIII, de Napoleon, pentru Franța acelor vremuri. Multe țări cu sisteme de educație performante nu au avut niciodată examen de Bacalaureat, altele vor să renunțe la acest model. Ce înseamnă Bac-ul? Neîncrederea în corectitudinea sistemului de evaluare din liceu: se prezumă vinovăția, corupția cadrelor didactice care fac notarea, sau incapacitatea lor de judecată. Așa că e nevoie de un examen final care să oblige elevul să învețe în două-trei luni ce nu a învățat în cei patru ani de școală. Ar trebui să renunțăm la această investiție enormă în examenul de bacalaureat și să ne concentrăm pe reforma școlii, pe creșterea performanței la ore și pe verificări pe parcurs”, a spus prof. Alfred Bulai.

Este posibilă organizarea Bac-ului în 2020?

”Guvernul greșește enorm menținând această ambiguitate, crează o mare problemă în societate, fiindcă nu e capabil să ia decizii, a spus Bulai. A venit cu această propunere fantezistă, ca să se facă pregătire cu cei care vor să vină în clase ocupate pe jumătate. Adică, dacă te temi de coronavirus, sau dacă ai o anumită patologie, ca elev sau în familie, vei fi defavorizat. Vor fi multe atacuri, contestații, procese, pentru că unii au acces la pregătire, alții nu. De asemenea, să recunoaștem că nu există un sistem funcțional de testare online, nici nu suntem capabili să punem un astfel de sistem pe picioare, într-un timp scurt. Vedeți ce se întâmplă cu cardul de sănătate. Dacă pică internetul sau se strică laptop-ul unuia, în timp ce dă examen?   Pe de altă parte, nu poți expune profesorii, care vin la sală, dacă s-ar decide organizarea față în față. Mulți se vor folosi de dreptul să refuze, deci va fi o criză de personal de supraveghere și de corectură”, a concluzionat Bulai.

Cine ar trebui să tranșeze situația?

”Cred că o inițiativă parlamentară ar fi indicată, pentru că guvernul pare depășit de situație. Să se dea diploma de Bac pe baza mediilor din liceu, ba chiar să se renunțe la Bac definitiv. Sincer, la ce folosește diploma de Bac? Intri într-o facultate, pe baza mediilor din liceu, pe note pe care nu le-ai meritat. N-o să termini. Dacă facultățile se prostituează și dau note de trecere, se descalifică, diploma lor nu va avea valoare. Sigur, e multă ipocrizie și în Parlament, partidele se tem de postacii care or să-i atace că nu le place cartea etc. Vor evita și parlamentarii. Dar cel care abordează deschis problema, va puncta electoral”, a declarat prof Bulai.

Dar dacă, guvernul insistă cu Bac-ul în sală, față în față?

”Guvernul va avea o mare problemă dacă vor apărea focare de COVID, sau chiar câteva cazuri. Pe de altă parte, i se va reproșa că a distrus industria restaurantelor și mall-urile, ca să facă izolare, dar adună tinerii în săli de clasă, cu sutele. E o situație fără ieșire, pentru autorități. De aceea spun că e un guvern slab, fiindcă amână decizii pe care, oricum, va fi obligat să le ia. Dar, când le va lua, o va face sub presiune, reactiv, după comunicări ambigue, care au ținut în tensiune societatea și care fac harcea-parcea încrederea în autorități”, a concluzionat profesorul Bulai.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel