EXCLUSIV  Impozitarea băncilor cu 1% pe cifra de afaceri. Ministrul Burduja arată greșelile Guvernului Ciolacu/video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost invitat marți, 5 septembrie, la interviurile DC News, unde a vorbit despre impozitarea băncilor.

Coaliția de guvernare discută despre o impozitare a băncilor, având în vedere că mai multe state europene au luat deja această decizie. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a anunțat că măsura ar putea fi de 16% impozit pe profit și 1% pe cifra de afaceri.

„S-a dat o veste cum că vor să impoziteze băncile cu 1%, că nimeni nu iubește băncile, mai ales cu dobânzile astea uriașe, ca să fim cinstiți. Nici băncilor nu pare că le pasă, nu fac campanii de informare. Au anunțat asta și au picat acțiunile la bursă. Italia a anunțat 40% pe supraprofit și era să se prăbușească sistemul bancar european”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

„E foarte riscant să prezinți lucrurile astea public înainte să le adopți”

„Aveți dreptate. E foarte riscant și e foarte riscant să prezinți lucrurile astea public înainte să le adopți. Știu că trebuie să existe un proces de consultare, dar în momentul în care ai decizia finală abia apoi o comunici. Inclusiv în Ministerul Energiei sunt colegi care se tem că nu vor mai fi directori, vor fi șefi serviciu sau nu vor mai fi șefi serviciu, vor fi șefi birou. Și chiar oamenii buni care vor să-ți livreze se întreabă dacă la finalul lunii următoare vor mai avea același venit. Lucrul acesta riscă să ne paralizeze”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Au un venit mai mare, dar este pe merit. Un funcționar public în domeniul energiei nu poți să-l plătești cu 2 lei, chiar nu, sub nicio formă”, a completat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Există vehiculată o propunere de reducere a indemnizațiilor pentru directorii generali, pentru consilii. Cred că ar fi o mare eroare”

„Categoric nu. Nici în companiile de stat sau majoritar de stat: Nuclearelectrica, Romgaz, Hidroelectrica. Sunt companii care gestionează proiecte de milioane de euro. Există vehiculată o propunere de reducere a indemnizațiilor pentru directorii generali, pentru consilii. Cred că ar fi o mare eroare. Nu poți să fii director general Romgaz, să discuți de la egal la egal cu OMV Petrom, că ești partener, 50% cu 50%, dar salariul tău să fie de 10, 20 sau 30 de ori mai mic decât salariul șefului OMV Petrom”, a punctat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Asta este de, iertați-mă, regiuni subdezvoltate ale planetei. În această zonă am înțeles că se majorează salariul minim pe economie cu 10% de la 3.000, la 3.330 de lei, de la 1 octombrie. Asta înseamnă o povară suplimentară pe mediul privat, că la stat nu prea avem salariu minim. Nu ar fi o problemă. De fapt este o problemă pentru unii, alții se vor descurca, dar cum faceți pentru că vor crește pensiile speciale? Sunt legate de salariul minim”, a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Când crești salariul minim, contribuțiile cresc la buget. Mai mult ca sigur, efectul va fi pozitiv. Dar la mediul privat m-aș uita cu îngrijorare, și nu numai. La Poșta Română au undeva la 12.000 de oameni. Aproape toți poștașii sunt pe salariul minim și poșta abia supraviețuiește. A fost profitabilă în ultimii ani, dar la limită. O creștere de 300 de lei pe salariul minim pune Poșta Română într-o situație foarte dificilă. Dacă înmulțim cu 12.000 este o cheltuială pe care nu au cum să o acopere”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel