Ministrul Sănătății a vorbit despre propunerea de impozitare a veniturilor din concedii medicale.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a fost invitat, marți seară, la Prima News, unde a vorbit de propunerea de impozitare a veniturilor din concedii medicale. El a precizat că aceasta a venit de la Ministerul Finanțelor.
„România plăteşte în ultimii ani pentru concedii medicale o sumă de circa 6 miliarde de lei, 1,2 miliarde de euro. Este o sumă mai mare, a crescut de la 3,6 miliarde, a fost o creştere în ultimii cinci ani substanţială. Această propunere de impozitare a veniturilor din concedii medicale a venit de la Ministerul Finanțelor, nu a venit de la Ministerul Sănătăţii, mai ales că eu am avut o reacţie imediată şi am spus, staţi puţin că avem pacienţi cu boli cornice, pacienţi oncologici, trebuie să ne gândim“, a spus Rafila la Prima News.
Potrivit ministrului Alexandru Rafila, Marcel Boloș „a avut un punct de vedere de finanţist“.
„Sunt categorii de pacienţi la care inclusiv cheltuielile de zi cu zi sunt mai mari, pacienţii oncologici, cu boli cronice”, a spus Alexandru Rafila.
Totuși, ministrul a opinat că uneori se acordă prea ușor concediul medical, pentru o durere de spate sau pentru o răceală.
”Eu cred că trebuie să discutăm foarte clar şi să excludem aceste categorii (...) Să fie o abordare echilibrată şi care să nu fie demagogică nici într-un sens nici în altul”, a mai spus ministrul Rafila.
Alexandru Rafila a precizat că premierul Marcel Ciolacu i-a trasat o sarcină, împreună cu ministrul de Finanţe şi preşedintele CNAS, să aibă o discuţie aplicată pe acest subiect.
„Noi nu am fost parte a discuţiei legată de această taxă, acest impozit, nu am fost avizator, dar cred că putem să găsim o soluţie echilibrată“, a conchis ministrul Rafila.
Ieri, Senatul a eliminat impozitarea de 10% pe concediile medicale. Nicoleta Pauliuc, senator PNL, a anunțat că s-a eliminat, de asemenea, şi impozitarea concediului de maternitate şi impozitarea concediului pentru îngrijirea copilului bolnav.
Urmează ca proiectul să fie votat în Camera Deputaților, for decizional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News