Impozitele şi taxele pentru clădirile neîngrijite aflate în proprietatea societăţilor comerciale şi a instituţiilor publice se vor majora.
Consilierii locali din Reşiţa au aprobat, joi, într-o şedinţă ordinară, majorarea impozitelor şi taxelor cu procente cuprinse între 200% şi 500% pentru clădirile neîngrijite aflate în proprietatea societăţilor comerciale şi a instituţiilor publice. În acelaşi timp, au fost majorate, de la 0,6% la 1% şi impozitele pentru clădirile nerezidenţiale, pentru persoane fizice.
"Din cele peste o sută de puncte de pe ordinea de zi, cele mai multe s-au referit la taxe şi impozite, pe care le-am majorat pentru societăţi comerciale şi instituţii publice care nu-şi întreţin clădirile în mod corespunzător. Sigur, sună bombastic, 200%, 500%, dar având în vedere că cele mai multe clădiri sunt amortizate în procent integral sau aproape integral, sumele oricum sunt derizorii. Erau derizorii şi înainte şi vor fi derizorii şi după majorare. De exemplu, un hotel cum este cel din centrul municipiului Reşiţa plătea 1.100 lei, iar după majorări, va plăti între 3.000 şi 4.000 lei. Sunt agenţi economici care au chiriaşi de la care încasează circa 20.000 euro/an chirie ... plăteşte 640 lei şi ar trebui să-şi facă aticul de la clădire. Dacă nu şi-l face, va plăti 2.400 lei, deci nu e o dramă", a declarat primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa.
Vezi și: Gunoiul "se scumpește". Taxa de salubrizare a fost majorată
El a spus că, în acest fel, nu se doreşte să se adune mai mulţi bani de la contribuabili, ci să se tragă un semnal de alarmă, pentru ca toată lumea să contribuie la înfrumuseţarea oraşului prin aceste acţiuni de reabilitare a clădirilor.
În aceeaşi şedinţă, au fost făcute şi unele corecţii la anumite impozite pentru persoane fizice, cum ar cele privind clădirile nerezidenţiale, adică cele care au altă destinaţie, de la 0,6% la 1%, "ce sunt sub media naţională", conform primarului. El a menţionat că toate aceste corecţii au fost făcute din cauza faptului că municipalitatea a fost "constrânsă" de pierderea a circa trei milioane de euro, prin reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10%, iar bugetul de investiţii al oraşului a fost redus cu aproximativ 30%.
"Noi am aşteptat măsuri compensatorii de la Guvern, dar acestea nu au venit, iar din datele care le avem, prin Asociaţia Municipiilor din România, se pare că nici în 2019 nu ne vor duce mai sus. Undeva la 65% din impozitul pe venit ar trebui să revină municipalităţilor pentru a rămâne la acelaşi nivel de finanţare ca în 2017", a afirmat Ioan Popa.
Vezi și: Taxa pe lăcomie. Piperea: "Nu cred că poporul plânge de mila băncilor"
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News