Impozitul forfetar, probabil, de la 1 iulie. Cum va fi calculat

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri și Turism, Maria Grapini, a declarat, luni, la o conferință organizată de BNR, că impozitul forfetar ar putea intra în vigoare de la 1 iulie, urmând ca pensiunile, hotelurile, restaurantele, toate fast-food-urile, cafenelele, service-urile auto, cât şi saloanele de înfrumuseţare să fie impozitate diferenţiat, în funcţie de domeniul de activitate. Un răspuns final pentru ca măsura să fie implementată este așteptat de la Ministerul Finanțelor, unde studiile de impact privind aplicarea impozitului forfetar au fost deja transmise încă de la finalul lunii precedente, a mai precizat Grapini.

Potrivit ministrului delegat pentru IMM-uri și turism, Maria Grapini, impozitul forfetar va fi stabilit ca o sumă fixă, în funcție de anumiți indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, iar suma plătită de către firmă va fi mai mică decât dacă s-ar aplica 16% pe profit sau 3% pe venit.

"Pentru fiecare cod CAEN am identificat care sunt indicatorii relevanţi care i-ar permite operatorului economic să facă un anumit venit. Concret, ce îl influenţează pe un hotelier din Bucureşti, din Covasna etc în funcţie de mărimea hotelului, de locaţie, de capacitate? Şi atunci la restaurante am luat alţi indicatori relevanţi, la service auto şi reparaţii auto alţi indicatori relevanţi şi suma pe care o stabilim prin acest studiu pe care l-am propus Ministerului de Finanţe este o sumă fixă care a provenit plecând de la istoricul cât s-a plătit în 2011 impozit corectat cu acei indicatori relevanţi", a afirmat Grapini, citează Mediafax.

Exemplificând cu ceea ce s-a întâmplat în 2011, când de la toate hotelurile şi pensiunile din România s-a încasat impozit mai puțin decât la reparații auto, ministrul Grapini a arătat că s-a constatat că "dacă le punem o sumă fixă, care este mai mică decât ar fi la o înregistrare corectă a veniturilor şi cheltuielilor, fie 16% impozit pe profit, fie 3% pe cifra de afaceri, conformarea lunară este imediată, se simplifică foarte mult actul de control pentru că nu mai are ce controla, are de plătit o sumă fixă şi atât".

Astfel, "pentru un hotel în zona A, de trei stele, în București, cu grad de sezonabilitate de 100%, se va plăti, după forma noastră de impozitare, 75 de euro de cameră pe an", a exemplificat ministrul delegat Grapini.

Shaormarii vor avea de plătit câteva mii de lei pe an, în funcţie de zona în care îşi desfăşoară activitatea, precum şi de suprafaţa spaţiului pe care îl deţin. Spaţiile comerciale, respectiv impozitele, vor fi împărţite în patru zone A, B, C şi D, zona cu impozite mai mari fiind A, iar D cu impozite mai mici.

„O ţinem tot cu zona A din Bucureşti. Dacă un restaurant fast-food are o suprafaţă este de 50 de metri pătraţi, se va plăti, pe tot anul, un impozit de aproximativ 6000 de lei" a precizat Maria Grapini, potrivit România TV, notând și faptul că, în cazul restaurantelor din comune, se poate ajunge la sume foarte mici, de 1400 de lei pe an.

Noua metodă de taxare a comercianţilor din zona turismului, dar şi a celor care administrează service-uri auto, este o premieră, iar în cazul în care impementarea va avea succes, va fi aplicată și în cazul altor servicii, dar nu în industrie, a mai precizat Grapini.

„Este cel mai echitabil mod de a plăti. Pentru buget nu e o pagubă, pentru că vor plăti şi cei care n-au plătit de zeci de ani nimic către stat, iar cei care au plătit, cu siguranţă vor plăti mai puţin decât până acum" a explicat Maria Grapini.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel