Noi speranțe de vindecare pentru cei care au suferit un AVC!
Specialiștii în medicină modernă investighează utilizarea imprimării 3D pentru celulele stem umane și modul în care aceasta ar putea contribui la repararea leziunilor cerebrale. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Oxford oferă perspective promițătoare pentru identificarea unui tratament eficient pentru astfel de afecțiuni. Această inovație ar putea oferi sprijinul necesar persoanelor care se confruntă cu leziuni cerebrale, mai ales că pentru aceste afecțiuni încă nu există tratament eficient.
Echipa de cercetare de la Universitatea Oxford a reușit să folosească imprimarea 3D pentru a crea celule neuronale, replicând cortexul cerebral, stratul exterior al creierului responsabil pentru funcții vitale precum limbajul, memoria, raționamentul și luarea deciziilor. Acest avans promițător ar putea deschide noi perspective în dezvoltarea unor terapii eficiente pentru afecțiunile cerebrale, se arată într-un studiu.
"Lucrarea va oferi o oportunitate unică de a explora funcționarea cortexului uman și, pe termen lung, va oferi speranță persoanelor care au suferit leziuni cerebrale. Acest progres marchează un pas semnificativ către fabricarea de materiale cu structura și funcția completă a țesuturilor cerebrale naturale", a declarat autorul principal, Dr. Yongcheng Jin, de la Departamentul de Chimie al Universității Oxford.
Oamenii de știință încearcă să găsească modalități de a utiliza propriile celule stem ale individului pentru a repara țesuturile deteriorate, însă până în prezent nu au reușit să le facă să interacționeze eficient cu țesutul natural al creierului. Celulele stem au capacitatea de a se diferenția în diverse tipuri de celule prezente în majoritatea țesuturilor umane și pot fi prelevate direct de la pacienți, reducând astfel riscul unui răspuns imunitar. Aceste progrese pot reprezenta un pas semnificativ către dezvoltarea unor tratamente eficiente pentru afectările cerebrale.
În prezent, se lucrează la îmbunătățirea metodei de imprimare 3D pentru a produce țesuturi cerebrale care să imite mai bine creierul uman. "Dezvoltarea creierului uman este un proces delicat și elaborat, cu o coregrafie complexă. Ar fi naiv să credem că putem recrea întreaga progresie celulară în laborator", a declarat profesorul Zoltán Molnár de la Departamentul de Fiziologie, Anatomie și Genetică din Oxford.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News