450 de bănci din întreaga lume şi-au luat la COP26 un angajament pentru decarbonizarea investiţiilor.
Supravegheate de Mark Carney, fostul şef al Băncii Angliei, băncile şi alte instituţii financiare au semnat Gfanz-ul, Alianţa Financiară pentru Emisii Zero de la Glasgow, şi au promis să raporteze anual emisiile de carbon ale proiectelor pe care le finanţează.
De asemenea, aceste bănci ţintesc finanţarea cu triliarde de dolari a domeniului "verde". Deşi este încurajator că atâtea bănci mari vor să împrumute bani proiectelor sustenabile, cu siguranţă aceasta nu este prima dată când puteau să îşi decarbonizeze investiţiile.
În 2019, Adunarea Generală ONU a lansat propriile principii pentru banking-ul responsabil, cu scopuri similare. Băncile care au semnat atunci au fost de acord, printre altele, să "lucreze cu clienţii pentru a încuraja practici sustenabile şi să îşi alinieze strategia de afaceri" la Acordul Climatic de la Paris. Iar semnatarii de atunci sunt, încă, foarte departe de a-şi atinge promisiunile, scrie The Conversation.
Atunci când semnatarii Gfanz împrumută bani, ar trebui să realizeze studii de impact asupra mediului şi să măsoare cantităţile de gaze de seră emise de proiectele pentru care dau bani. De asemenea, băncile ar trebui să se asigure că banii merg spre proiecte care sunt neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon.
Astfel, clienţii băncilor trebuie să îşi asume că vor proteja mediul pe întreagă perioadă de viaţă a proiectului. Iar băncile trebuie să monitorizeze aceste proiecte pentru a se asigura că acest lucru se întâmplă. Cu toate astea, există mult scepticism că astfel de lucruri chiar se întâmplă.
Astfel, deşi Gfanz ar trebui să raporteze anual scăderea emisiilor de carbon, nimic din iniţiativă nu este obligatoriu, ci doar orientativ.
Proprietarul Amazon, Jeff Bezos, s-a arătat îngrijorat de soarta planetei, la recentul summit din Glasgow, COP-26. Bezos a spus că a fost șocat de cât de fragil arată Pământul văzut din spațiu. Îți schimbă perspectiva o astfel de imagine, a adăugat, îndemnând liderii țărilor participante să accelereze lupta cu încălzirea globală.
Ce te faci că Bezos se află în topul miliardarilor, persoane care contribuie cel mai mult la criza provocată de emisiile de CO2?
Cetățenii Statelor Unite, inclusiv miliardarii, emit fiecare în jur de 15 tone de CO2, anual, în vreme ce poluarea generată de restul lumii este de 5 tone pentru o persoană.
Aceste cifre reprezintă valorile medii. Cu cât o persoană este mai bogată, cu atât ”amprenta CO2” este mai mare. Bogătașii se deplasează cu avioane private, au mai multe locuințe, cu o suprafață mai mare, care trebuie încălzite și al căror iluminat, întreținere și pază necesită energie, folosesc mașini mai puternice, într-un cuvânt, generează cantități mai mari de gaze cu efect de seră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News