Imunizarea organismului este absolut firească, dar ce ne facem atunci când copiii ajung în colectivitate și încep să se îmbolnăvească prea des. Pediatrii vin cu sfaturi pentru părinții ai căror copii ajung pentru prima dată în colectivitate.
Imunizarea copiilor este un proces normal care contribuie la formarea sistemului imunitar. În câteva zile începe noul an școlar, iar cea mai mare temere a părinților este legată de îmbolnăvirea celor mici. Cei mai expuși sunt preșcolarii, cei care acum intră pentru prima dată într-o colectivitate.
Am discutat cu medicul pediatru, dr. Tamara Roșu în ceea ce privește imunizarea copiilor, în special a preșcolarilor. Părinții trebuie să fie în legătură cu medicul de familie pentru a discuta despre starea de sănătate a copiilor lor. Medicul de familie este cel care cunoaște cel mai bine situația medicală a pacientului.
”Părinții trebuie să aibă încredere în medici, în medicii de familie și pediatri și să relaționeze mai mult decât până acum pe prevenție. Prevenția salvează vieți.
Ca atare, copiii trebuie să aibă vaccinurile făcute conform programului național de vaccinare, să fie învățați copiii de vârstă mică și foarte mică să se spele pe mâini și în plus, orice manifestare de boală să fie prezentată, într-o primă etapă medicului de familie.
Medicul de familie cunoaște cel mai bine copilul și cunoaște trendul anumitor viroze. Medicul de familie poate să consilieze pe fiecare caz în parte. Suntem unici, deci e bine să fim și pe parte medicală consiliați în funcție de particularitatea fiecăruia dintre noi”, a declarat în exclusivitate pentru DC Medical, dr. Tamara Roșu, medic pediatru.
Este binecunoscut faptul că odată ajunși în colectivitate, cei mici sunt predispuși la îmbolnăviri frecvente, mai ales în cazul copiilor care sunt la grădiniță. Medicul pediatru vine cu sfaturi pentru părinți, astfel încât această nouă etapă să fie una ușoară și cu multă sănătate.
”Este o realitate faptul că atunci când copiii ajung pentru prima dată în colectivitate sunt mai mult răciți. Pacienții, copiii, vin din zone diferite, din familii diferite, cu imunități diferite. În grădiniță sunt mult mai apropiați unii de alții. Există o comunitate și fac transfer de virusuri. Este și un mod de a dobândi imunitatea pe anumite viroze.
Numai că nu doar acesta este modul de a vaccina. Există vaccinarea și atunci când copilul este bolnav, este bine să stea la domiciliu. Izolarea cazului întrerupe transmiterea. Nici panică, dar nici detașare că își câștigă imunitatea și să mergem mai departe. Există risc de transmitere la ceilalți copii și trebuie să luăm în calcul faptul că orice viroză se poate complica. Complicațiile generează alte intervenții, trecând de medicul de familie, ajungând în spital și până la spitalizare”, a mai explicat medicul.
Citește continuarea pe DC MEDICAL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu