Arabia Saudită, una dintre ţările în care pedeapsa cu moartea este aplicată în mod frecvent, a executat cel puţin o sută de indivizi începând cu acest an.
Prima economie arabă şi cel mai mare exportator de ţiţei din lume, extrem de bogata monarhie din Golf este acuzată în mod regulat de grave încălcări ale drepturilor omului, de către ONG-uri şi chiar de unii dintre partenerii săi occidentali, începând cu SUA.
"În contradicţie flagrantă cu promisiunile lor de a limita recurgerea la pedeapsa cu moartea, autorităţile saudite au executat deja o sută de persoane anul acesta, demonstrându-şi dispreţul glacial pentru dreptul la viaţă", a denunţat Heba Morayef, responsabilă pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a Amnesty Internaţional.
Într-un comunicat, ea împărtăşeşte "îngrijorările" ONG-ului pentru condamnaţii aflaţi pe culoarul morţii care erau minori în momentul comiterii faptelor ce li se reproşează.
În total, 102 de persoane au fost executate de la începutul anului în Arabia Saudită, potrivit unui bilanţ al AFP, bazat de date oficiale.
Unele persoane au fost condamnate la pedeapsa capitală pentru "orice, mergând de la câteva tweet-uri până la delicte legate de droguri, în urma unor procese extrem de inechitabile", a denunţat Heba Morayef.
În 2022, Arabia Saudită a executat 147 de condamnaţi.
ONG-urile estimează că Arabia Saudită se numără printre ţările unde pedeapsa cu moartea este aplicată cel mai des, alături de China şi Iran.
Potrivit mai multor organizaţii, aceste execuţii s-au înmulţit considerabil după instalarea la putere, în 2015, a regelui Salman, care a lăsat frâiele puterii fiului său Mohammed bin Salman.
Acuzaţiile privind încălcarea drepturilor omului au umbrit imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman şi au complicat relaţiile sale cu cel mai mare mare partener al său, SUA, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News