Peste 200 de organizaţii, beneficiari şi parteneri în cadrul unor proiecte finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), aşteaptă de luni de zile virarea prefinanţărilor, sume necesare pentru derularea, în bune condiţii, a proiectelor câştigate. În aşteptarea acestora, organizaţiile apelează la fondurile proprii şi la credite pentru susţinerea proiectelor, însă situaţia se înrăutăţeşte de la o lună la alta.
Structural ConsultingTM Group şi www.fonduri-structurale.ro s-au alăturat săptămâna trecută campaniei de deblocare a prefinanţărilor, realizând un sondaj printre beneficiarii POSDRU ale căror rezultate le includem într-o scrisoare deschisă ataşată acestui comunicat şi adresată Guvernului, Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Ministerul Finanţelor Publice şi Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.
La sondajul iniţiat de către Structural ConsultingTM Group şi www.fonduri-structurale.ro au răspuns 82 de beneficiari POSDRU, însă numărul organizaţiilor afectate este, de ordinul sutelor, deoarece astfel de proiecte se realizează, în general, în parteneriat. Mai exact, conform informaţiilor colectate în cadrul campaniei, 232 de organizaţii naţionale şi transnaţionale, îşi aşteaptă, încă, banii de la AM POSDRU. Cererile de prefinanţare au fost depuse în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011 şi însumează în total 110,24 milioane de lei (aproximativ 26 de milioane de euro).
Prefinanţările sunt blocate…până acum responsabilitatea a fost pasată de la AM POSDRU spre Ministerul Finanţelor şi înapoi.
Blocarea prefinanţărilor a fost discutată încă din ianuarie în cadrul unei întâlniri între reprezentanţii AM POSDRU, patronate, sindicate şi ai Coaliţiei pentru ONG-uri. Ministerul Finanţelor nu mai face faţă cuantumului mare al prefinanţărilor şi aşteaptă o analiză a AM POSDRU privind reaşezarea mecanismului de prefinanţare. La rândul lor cei de la AM arată cu degetul spre Ministerul Finanţelor. Într-un articol din România Liberă (din 08.02.2011), reprezentanţii AM POSDRU au declarat că ”La 9 decembrie 2010, AMPOSDRU a trimis către Autoritatea de Certificare şi Plată (structură din subordinea Ministerului Finanţelor) o cerere de plată a prefinanţărilor în valoare de 878,145 milioane lei, din care, la 10 decembrie 2010, s-au virat în contul instituţiei noastre doar 387,696 milioane lei. La 12 ianuarie 2011, AMPOSDRU a mai cerut ACP plata de prefinanţări în valoare totală de 843,449 milioane lei (sumă în care este inclus şi restul de plată din decembrie 2010), dar până acum nu au mai fost viraţi alţi bani". (sursa: www.romanialibera.ro)
Ultima informaţie a sosit ieri într-o conferinţă de presă a preşedintelui executiv al PSD Suceava, Ovidiu Donţu care a prezentat o notă a ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu către premierul Emil Boc, prin care este propusă reducerea prefinanţărilor la proiectele din fonduri structurale de la 30% la 15% (sursa: www.bursa.ro).
Există beneficiari care aşteaptă prefinanţarea de peste 100 de zile
Sondajul arată că termenele contractuale nu au fost respectate de către autorităţi. Conform contractului de finanţare, termenul de virare a prefinanţărilor este de 15 zile de la data înregistrării cererilor, dar există beneficiari care aşteaptă de mai bine de 100 de zile virarea banilor. Din centralizarea datelor, durata medie de aşteptare a virării banilor este de 79 de zile.
Fără prefinanţare, în 2 luni, jumătate dintre proiecte vor fi blocate
Din totalul respondenţilor, 12% au declarat că au deja proiectele blocate. Chiar şi cei care reuşesc să deruleze încă activităţile într-un ritm normal, se declară îngrijoraţi de perspectivele viitoare, existând în 43% din cazuri un risc major de blocaj în următoarele două luni.
Cu cele mai grave consecinţe se confruntă ONG-urile şi societăţile comerciale; este vorba de plăţi restante, datorii faţă de furnizori şi somaţii de plată a obligaţiilor la stat. (câteva dintre comentariile beneficiarilor POSDRU sunt incluse în scrisoarea deschisă ataşată acestui comunicat).
Cei mai mulţi dintre respondenţi (77%) au declarat că au suplinit lipsa prefinanţării din fonduri proprii, iar 12% din fonduri proprii şi linie de credit. Cele mai multe ONG-uri, însă, nici nu îndrăznesc să viseze la obţinerea unui credit şi speră să primească prefinanţarea cât mai repede. “Implementarea a început din surse proprii, dar am amânat unele activităţi. Am încercat obţinerea unui credit, dar băncile nu au experienţă cu ONG-uri şi am fost refuzaţi”, spune reprezentantul unui ONG.
La sondaj au participat 82 de utilizatori ai www.fonduri-structurale.ro, reprezentanţi ai organizaţiilor beneficiare de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Structura respondenţilor este următoarea:
- 37 de respondenţi(45,12%) din sectorul ONG;
- 31 de respondenţi (37,8%) din mediul de afaceri (societăţi comerciale);
- 8 respondenţi (9,76%) din autorităţi şi instituţii publice;
- 6 respondenţi (7,32%) din mediul academic (universităţi şi licee).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News