În cât timp poate fi repornit creierul după un stop cardiac. Un experiment pe porci vine cu răspunsul

foto: Freepik
foto: Freepik

Un experiment pe porci a scos la iveală noi informații despre reactivarea activității cerebrale după infarct, la oameni.

O descoperire inovatoare în neurologie aduce noi perspective pentru pacienții aflați în stop cardiac. O echipă de cercetători de la Universitatea Sun Yat-Sen din China a reușit să reactiveze activitatea cerebrală a unui porc la aproape o oră după oprirea circulației sanguine, păstrând funcționalitatea creierului timp de mai multe ore. Această realizare sugerează posibile intervenții viitoare care ar putea ajuta la îmbunătățirea șanselor de recuperare a pacienților aflați în stop cardiac sau cu leziuni cerebrale severe, notează Science Alert.

Această descoperire de-a dreptul revoluționară deschide noi orizonturi în a înțelege cum poate fi restabilită funcția cerebrală după un stop cardiac survenit brusc. În trecut, intervalul de timp în care resuscitarea avea șanse de succes era extrem de limitat, însă, noua metodă ar putea să ofere o șansă mai mare pentru intervenții eficiente în cazuri de urgență. Remarcabilă este includerea funcțiilor ficatului sănătos al pacientului în dispozitivul de suport vital folosit pentru a revitaliza activitatea cerebrală. Fiind esențial în filtrarea sângelui, ficatul are un rol vital în procesul de recuperare a funcțiilor cerebrale după lipsa de oxigen.

Ce timpi s-au obținut, în premieră

Coordonat de dr. Xiaoshun He, studiul a implicat 17 porci pitici tibetani pentru a analiza modul în care ischemia afectează creierul și cum ficatul poate sprijini acest proces. Cercetările au arătat că animalele fără ischemie hepatică au avut leziuni cerebrale mult reduse.

Astfel, echipa a încercat să reactiveze un creier complet separat de corpul unui porc, utilizând un sistem de perfuzie cerebrală normotermică asistată de ficat. Aceștia au reușit să restabilească activitatea electrică cerebrală la 50 de minute după oprirea circulației, menținând-o pentru șase ore, interval considerat esențial pentru viitoare aplicații clinice. La 60 de minute după întreruperea oxigenării, activitatea cerebrală a fost reactivată, dar s-a menținut doar pentru trei ore înainte de a se întrerupe, sugerând existența unei ferestre temporare restrânse în care resuscitarea creierului, cu sprijinul unui ficat funcțional, ar putea fi eficientă.

Deși aceste experimente au fost realizate pe modele animale, iar aplicabilitatea lor directă la om este încă în stadiu incipient, rezultatele sunt extrem de încurajatoare. Una peste alta, studiul evidențiază potențialul colaborării între organe pentru a susține refacerea după traume severe și subliniază valoarea unei abordări integrate în tratamentul stopului cardiac. Publicată în EMBO Molecular Medicine, cercetarea reprezintă un progres semnificativ în domeniul neurologiei și al medicinei de urgență, deschizând calea pentru noi abordări terapeutice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel