Entorsa reprezintă o problemă pe care majoritatea oamenilor au experimentat-o cel puțin o dată în viață. Vă prezentăm câteva detalii despre severitatea și tratarea uneia astfel de afecțiuni.
Atunci când suferi de un traumatism ligamentar trebuie să știi în cât timp se vindecă o entorsă. De cele mai multe ori, acest disconfort apare în urma unei mișcări bruște. De asemenea, o entorsă poate apărea după un efort fizic exagerat sau practicarea unui sport fără să te încălzești.
De obicei, acest disconfort apare la nivelul gleznei. De asemenea, poate fi întâlnit și la articulațiile mâinilor. De cele mai multe ori, o entorsă nu este însoțită de dureri extrem de ascuțite. Însă, există cazuri în care ligamentul este foarte afectat, fiind nevoie de o corecție chirurgicală.
De obicei, o entorsă nu este greu de diagnosticat, aceasta se face simțită prin mai multe simptome. Cele mai frecvente semne manifestate atunci când suferi de o entorsă este durerea și impotența funcțională articulară. De asemenea, pot apărea vânătăi la nivelul gleznei sau a ligamentului luxat.
Unul dintre semnele care îți indică că ligamentul a avut de suferit este un pocnet. Acesta se manifestă atunci când este prezentă o ruptură. Pentru a evita acest disconfort este foarte important să nu omiți etapa de încălzire atunci când practici un sport precum fotbalul, baschetul sau rugbi.
De obicei, cele mai întâlnite entorse sunt la nivelul genunchilor, degetelor de la mâini sau a picioarelor. O entorsă este diagnosticată după o examinare la un medic ortoped. De asemenea, poate fi efectuată și o radiografie articulară pentru a te asigura că nu suferi de o fractură osoasă.
Entorsele sunt împărțite în 3 categorii distincte. Entorsa de gradul I este diagnosticată în cazul în care ligamentul a rămas intact. Entorsa de gradul II se manifestă atunci când are loc ruperea parțială a ligamentului. De asemenea, entorsa de gradul III presupune ruptura ligamentară totală.
De cele mai multe ori, entorsa poate fi vindecată în conformitate cu gradul acesteia. De obicei, pentru tratarea acesteia este nevoie de un repaus articular. De asemenea, medicii recomandă aplicarea unor comprese cu gheață. Acestea sunt extrem de benefice pentru a reduce edemul și diminua durerea.
Este foarte important să bandajezi locul unde s-a produs entorsa. Pentru a reduce durerea este bine să aplici unguente care conțin antibiotic. Acestea, de obicei, reduc durerea și inflamația prin intermediul antiinflamatoarele.
Pentru a reuși să vindeci o entorsă este nevoie de luni de zile. De obicei, tratamentul recuperator în cazul unei entorse durează o perioadă destul de lungă. De asemenea, perioada de recuperare pentru refacerea ligamentară poate fi mai lungă atunci când a fost necesară o intervenție chirurgicală.
Pentru a reuși să tratezi într-un mod corect o entorsă trebuie să respecți cele patru faze de recuperare. De cele mai multe ori, cele 4 faze de tratament îți sunt explicate și de către medicul specialist. De obicei, se trece de la o fază la alta atunci când gradul de durere scade și vânătăile numai sunt atât de pronunțate.
Prima fază a recuperării durează 72 de ore. Pentru a reuși să depășești cu bine prima etapă de recuperare este important să efectuezi comprese cu gheață la fiecare oră. O compresă trebuie ținută pe gleznă timp de 20 de minute. Nu este bine să pui gheață direct pe piele, aceasta trebuie aplicată folosind un material.
A doua fază durează, de obicei, o săptămână. În prima săptămână de reabilitare, durerea îți va fi ghid. Astfel, este recomandat să mergi până nu simți că glezna ta suferă. De asemenea, aceasta poate fi încărcată până simți un disconfort. Medicii recomandă pentru prima săptămână de la accident să folosești o pereche de cârje pentru deplasare.
Faza a treia începe cu cea dea doua săptămână de tratament și poate dura mai mult de 7 zile. Începând cu a doua săptămână este important să începi să mergi normal, menținând totuși un fașă elastică la nivelul gleznei.
Ultima fază durează în conformitate cu restabilirea gleznei. Aceasta trebuie să fie suficient de puternică pentru a reveni la activitățile sportive. Trebuie să efectuezi mai multe teste pentru a înțelege dacă perioada de reabilitare s-a încheiat. Dacă poți fugi fără dureri și sta în vârful degetelor fără să simți un disconfort, cu siguranță glezna ta s-a vindecat.
Atunci când ți-ai luxat glezna și te întrebi în cât timp se vindecă o entorsă trebuie să știi și cele patru faze a perioade de reabilitare. De asemenea, este necesar consultul unui medic specialist pentru a identifica gradul luxației. Important este să nu grăbești perioada de tratament și să respecți toate sfaturile oferite, potrivit BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu