EXCLUSIV  În câteva minute s-au epuizat toți banii pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice. Ce urmează / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre Programul Casa Verde Fotovoltaice.

„Cum au mers lucrurile? În 3 minute, 4 minute s-au epuizat toți banii pentru Casa Verde Fotovoltaice. Ce se întâmplă acum?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

„Acum suntem în faza în care avem o situație clară a solicitanților. Sunt 86.625 de persoane fizice care au solicitat finanțare prin Programul Casa Verde Fotovoltaice și 875 de unități de cult, biserici. Acesta este totalul beneficiarilor care s-au înscris în program. Așa cum ați spus, câteva minute pentru fiecare regiune în parte și aproape 2 minute pentru unitățile de cult. Au avut și cel mai mic buget din totalul regiunilor.

Acum suntem în faza de semnare a contractelor cu instalatorii, cu firmele care vor evalua și vor implementa aceste sisteme fotovoltaice. Au fost  750 de companii care au depus dosare și s-au înscris pentru acreditare în cadrul acestui program. Au rămas și au fost declarate eligibile 654 de companii, deci mai puțin de 100 nu s-au calificat.

Acum suntem în perioada de semnare a contractelor și contestațiilor. După ce finalizăm semnarea contractelor cu acest companii, mai au o perioadă de 5 zile pentru a depune acea garanție de participare în cadrul programului.

Estimăm că, undeva la sfârșitul acestei luni, începutul lunii august, vom publica lista cu companiile care vor fi acreditate de Administrația Fondului pentru Mediu să instaleze aceste sisteme, vom debloca aplicația și vor începe efectiv negocierile între persoanele fizice și aceste companii.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

„Deci aveți o listă de 86.600 de solicitanți, posibili beneficiari, ai fondurilor date de Administrația Fondului pentru Mediu pentru fotovoltaice. Aveți o altă listă cu aproape 654 de companii care vor monta aceste sisteme. Deci au și de muncă fiindcă fiecare trebuie să instaleze cam 120, 130 de sisteme. Acum așteptați să semnați contractele cu cele 654 companii de instalatori. Contractul se semnează fizic?", a întrebat Bogdan Chirieac. 

"Nu, totul este electronic. Noi am dat un termen de 10 zile pentru semnarea contractelor.  După ce expiră acest termen de 10 zile, mai au un nou termen de 5 zile pentru constituirea garanțiilor de participare la program.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

Sute de mii ce cetățeni care voiau să intre în program nu au reușit pentru că s-a terminat bugetul

„Din nefericire vom dezangaja miliarde de euro fonduri europene anul acesta din exercițiul 2014-2020. E dramatic. Când e atâta nevoie de orice în România, noi aruncăm pe fereastră miliarde de euro fiindcă administrația nu a reușit să le cheltuiască vreme de nouă ani. Din ce a rămas, nu puteți vorbi cu Ministerul Fondurilor Europene să vă aloce acum mai mulți bani pentru așa ceva? Poate până la sfârșitul anului am mai trage niște zeci, sute, de milioane de euro din bani pe care altminteri îi pierdem.”, a spus Bogdan Chirieac.

„O să facem o discuție și cu Ministerul Fondurilor Europene să vedem dacă și în ce formă ne pot aloca. Noi am mai avut sesiunea din 2019, prima sesiune de Casa Verde Fotovoltaice derulată de AFM, a  avut și o componentă de fonduri europene, bani primiți din Programul Operațional Regional, tot la fel, fiind înainte de 2020, următoarea perioadă de programare, era un risc de dezangajare și atunci au dat niște bani către AFM pentru Casa Verde Fotovoltaice. Vom face o discuție cu ministerul dacă există un risc real pentru dezangajare să primim niște bani și să-i cheltuim.”, a spus Laurențiu Neculaescu la DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel