Seismologul Gheorghe Mărmureanu locuiește în București.
Dacă v-ați întrebat în ce an fost construit blocul în care locuiește Gheorghe Mărmureanu, aflați acum: într-un bloc construit în 1962. El spune că este un bloc bine construit și nu are de gând să se mute de acolo.
De asemenea, într-un interviu pentru DC News,Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a spus cum ar trebui să fie construit un bloc pentru a fi cât mai sigur.
„Orice lucru material în lumea asta are o perioadă proprie fundamentală care se măsoară în secunde. Solul, în funcție de structura sa, are o anumită perioadă fundamentală în funcție de materialul care îl compune. Clădirea trebuie construită cu o perioadă fundamentală mai mare pentru a nu intra în rezonanță. Trebuie să eviți ca cele două valori, ale solului și ale clădirii, să fie egale. Dacă faci clădirea cu o perioadă fundamentală mai mică, riști să se dărâme un perete în timpul cutremurului, iar clădirea să devină mai flexibilă și să îi crească perioada fundamentală, intrând astfel în rezonanță cu cea a solului", a explicat Gheorghe Mărmureanu.
„Dacă, de exemplu, ai un sol foarte solid din rocă bazaltică, construcția trebuie să fie foarte flexibilă. Dacă și construcția e rigidă, intră în rezonanță rapid și se dărâmă. Am văzut la un moment dat că cineva voia să costruiască clădiri de locuințe din oțel în București și l-am sunat. Adică el nu știe că în '77, la Palatul Telefoanelor, care era din oțel, au zburat pereții. Odată ce ai pământ în stratul de sol, faci clădirea din beton ca să poți controla mai bine rezonanța. O clădire poate să aibă și 100 de etaje. Se poate construi și pe mlaștină dacă ai grijă de niște aspecte. Fiecare etaj are 0,1 secunde, perioadă fundamentală. Ai 100 etaje, ai zece secunde perioada fundamentală a clădirii", a mai explicat Mărmureanu.
„În Focșani, de exemplu, trebuie construite case înalte. Cele mici se dărâmă. La cutremurul din '86 singura clădire care a avut de suferit a fost clădirea teatrului. În '40 s-au dărâmat aproape toate pentru că erau de mică înălțime. Acolo este în sol o structură de roci dure și clădirile construite trebuie să fie flexibile, adică de la trei etaje în sus" - amintim că a zis Mărmureanu în cadrul unui interviu acordat DC News cu ceva vreme în urmă.
VEZI ȘI: Bucătărie fără ferestre. Dezvoltatorii imobiliari nu încetează să-și uimească clienții cu noua lor găselniță - https://www.dcnews.ro/bucatarie-fara-ferestre-dezvoltatorii-imobiliari-nu-inceteaza-sa-si-uimeasca-clientii-cu-noua-lor-gaselnita_913454.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News