În ce condiţii îşi va retrage Rusia armele nucleare din Belarus

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Rusia a anunţat condiţiile pentru retragerea armelor nucleare din Belarus. 

Retragerea armamentului nuclear tactic rusesc de pe teritoriul Republicii Belarus este ipotetic posibilă, a declarat directorul Departamentului 2 pentru ţările CSI al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, Aleksei Polişciuk.

După cum a declarat acesta, citat de RIA - Novosti, pentru aceasta SUA şi NATO trebuie să renunţe la cursul politic destructiv de subminare a Rusiei. Polişciuk a precizat că are în vedere "retragerea completă a tuturor armelor nucleare americane pe teritoriul SUA, cu lichidarea infrastructurii corespunzătoare din Europa". Diplomatul a mai arătat că amplasarea armelor nucleare pe teritoriul belarus este un răspuns la "politica nucleară destabilizatoare a NATO şi a Washingtonului."

Zilele acestea s-a comunicat că Statele Unite nu au văzut semne ale pregătirii Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare. Reamintim că pe 25 martie preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a anunţat decizia de a desfăşura arme nucleare tactice în Republica Belarus, scrie Rador.

Citeşte şi - Dmitri Medvedev ameninţă din nou NATO cu armele nucleare: Am fi obligaţi, conform regulilor unui decret al preşedintelui Rusiei

La începutul lunii iulie, NATO anunţa că nu vede schimbări în ceea ce priveşte politica nucleară a Rusiei. 

"Retorica nucleară a Rusiei este nesăbuită şi periculoasă. Aliaţii NATO monitorizează îndeaproape ceea ce face Rusia; până acum nu am văzut nicio schimbare în postura de desfăşurare nucleară a Rusiei care să necesite o schimbare din partea noastră, dar vom rămâne vigilenţi", a declarat Stoltenberg înaintea unui summit al liderilor NATO la Vilnius, în capitala Lituaniei.

În acelaşi timp, Alianţa Nord-Atlantică nu a văzut nicio mişcare a luptătorilor grupării paramilitare Wagner în Belarus, aliat al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, a afirmat secretarul general al NATO.

"Monitorizăm foarte atent situaţia", le-a spus jurnaliştilor Stoltenberg, înaintea deschiderii summitului NATO de două zile la Vilnius, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel