Conversațiile din jurul săptămânii de lucru de patru zile au fost reaprinse de pandemia COVID-19, lucrătorii și angajatorii regândind importanța flexibilității și beneficiilor la locul de muncă.
Ideea este simplă – angajații ar lucra patru zile pe săptămână în timp ce vor fi plătiți la fel și ar câștiga aceleași beneficii, dar cu același volum de muncă, potrivit Euronews.
Prin urmare, companiile care își reduc săptămâna de lucru ar funcționa cu mai puține întâlniri și mai multă muncă independentă.
Susținătorii săptămânii de lucru de patru zile sugerează că atunci când este implementată, satisfacția lucrătorilor crește, la fel și productivitatea.
Sindicatele din Europa cer guvernelor să pună în aplicare săptămâna de lucru de patru zile, dar care țări au acceptat ideea și cum merge ea până acum?
Și în România, a fost inițiat un proiect de lege care ar introduce săptămâna de lucru de 4 zile, pentru ca angajații să beneficieze de un weekend de trei zile.
Proiectul a fost înregistrat în data de 3 martie 2022 și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii. Este semnat atât de senatori, cât și de deputați ai PNL și USR, inițiator principal fiind senatorul PNL Daniel Fenechiu.
Proiectul propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
Inițiatorii afirmă că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi, potrivit Economedia.
Luna trecută, angajații belgieni au câștigat dreptul de a efectua o săptămână întreagă de lucru în patru zile în loc de cele cinci obișnuite, fără pierderea salariului.
Angajații vor putea decide dacă vor lucra patru sau cinci zile pe săptămână, dar asta nu înseamnă că vor lucra mai puțin – pur și simplu își vor condensa orele de lucru în mai puține zile.
Premierul belgian Alexander de Croo speră că acordul va ajuta la flexibilizarea pieței muncii, notoriu de rigidă a Belgiei, și le va face mai ușor pentru oameni să-și îmbine viața de familie cu cariera.
”Scopul este de a oferi oamenilor și companiilor mai multă libertate de a-și aranja timpul de lucru”, a spus el.
Un program pilot de șase luni - cel mai mare proces de acest gen - lansat în ianuarie recrutează companii pentru a studia impactul orelor de lucru mai scurte asupra productivității întreprinderilor și bunăstării lucrătorilor acestora, precum și impactul asupra mediului și asupra mediului. egalitatea sexelor.
În Scoția, un proces urmează să înceapă în 2023, în timp ce Țara Galilor ia în considerare acest lucru.
Decizia a fost punctul culminant al unei promisiuni de campanie făcută de Partidul Național Scoțian (SNP), aflat la guvernare.
Lucrătorilor li se va reduce orele de lucru cu 20 la sută, dar nu vor suferi nicio pierdere în compensație.Respondenții au spus că programul le-ar spori mult sănătatea și fericirea.
Între 2015 și 2019, Islanda a desfășurat cel mai mare pilot din lume, cu o săptămână de lucru de 35 până la 36 de ore (redusă de la tradiționalele 40 de ore), fără a solicita o reducere proporțională a salariilor.
Proiectul-pilot a fost numit un succes de către cercetători și sindicatele islandeze au negociat pentru o reducere a timpului de lucru.
În Suedia, în 2015, a fost testată o săptămână de lucru de patru zile cu salariu integral, cu rezultate mixte.
Propunerea a fost să se încerce zilele de lucru de șase ore în loc de cele de opt ore fără pierderea salariului, dar nu toată lumea a fost mulțumită de ideea de a cheltui bani pentru proces.
Chiar și partidele de stânga au considerat că ar fi prea costisitor să implementeze acest lucru la scară largă.
Germania găzduiește una dintre cele mai scurte săptămâni de lucru medii din Europa. Potrivit Forumului Economic Mondial (WEF), saptamana medie de lucru este de 34,2 ore.
Cu toate acestea, sindicatele cer reducerea în continuare a programului de lucru.
În alte țări, cum ar fi Japonia, companiile mai mari se aventurează pe acest teritoriu, în urma anunțului de către guvernul japonez în 2021 a unui plan pentru a obține un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată în întreaga țară.
Există mai multe motive pentru care acest lucru ar putea fi bun pentru țară, unde moartea prin surmenaj aduce multe vieți.
Spania urmează, de asemenea, exemplul Japoniei, micul partid de stânga Más País anunțând la începutul acestui an că guvernul a fost de acord cu cererea lor de a lansa un program pilot modest de o săptămână de lucru de patru zile pentru companiile interesate de idee.
Aproximativ 6.000 de angajați din 200 de companii mici și mijlocii își vor putea prelungi weekendul cu o zi, cu salariu integral.
De atunci au avut loc discuții, urmând ca următoarea întâlnire să aibă loc în săptămânile următoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News