În ce zile este dezlegare la pește.
2 decembrie: Sfântului Prooroc Avacum
3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
4 decembrie: Sfânta Muceniță Varvara
5 decembrie: Sfântul Sava cel Sfințit
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae – sărbătoare cu cruce roșie
7 decembrie: Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș – sărbătoare cu cruce neagră
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf
12 decembrie: Sfântul Spiridon
13 decembrie: Sfântul Ierarh Dosoftei
16 decembrie: Sfântul Proroc Agheu
17 decembrie: Sfântul Proroc Daniel
18 decembrie: Sf Cuv. Daniil Sihastrul
Sunt zile în care e dezlegare la pește, adică acest lucru înseamnă că se mănâncă produse de post, dar pe lângă ele e permis și peștele, untul și vinul. În continuare nu sunt permise carnea, brânza, laptele și ouăle.
Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor.
Pe parcursul unui an există șapte posturi importante:
Postul din Ajunul Bobotezei. E cel mai scurt din an, se ține post doar o zi. Postul din Ajunul Bobotezei presupune ca pe 5 ianuarie, cu o zi înainte de marea sărbătoare, credincioșii să țină post aspru. Astfel, credincioșii se pregătesc pentru a gusta din Agheasma Mare, cea care se obține în ziua Botezului Domnului.
Postul Paștelui. Acesta e cel mai lung post din an. În 2023 a început în 27 februarie și s-a încheiat în 16 aprilie, când e Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Practic postul durează 7 săptămâni, adică 48 de zile.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. E cunoscut în popor și sub denumirea de Postul Sâmpetrului. În 2023 a început în data de 12 iunie 2023 și s-a încheiat în 29 iunie 2023, atunci când cei doi mari sfinți sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox.
Postul Adormirii Maicii Domnului. E un alt post foarte important pentru credincioși, care începe pe dată fixă, în data de 1 august și se termină în 14 august. A doua zi e prăznuită Adormirea Maicii Domnului.
Postul ținut de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Se ține post și în 29 august, când e sărbătorită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în semn de respect pentru viața înfrânată a Sfântului Ioan, dar și pentru a evita asemănarea cu Irod.
Zi de post de Înălțarea Sfintei Cruci. E o singură zi de post, în data de 14 septembrie, când credincioșii sărbătoresc Înălțarea Sfintei Cruci.
Postul Crăciunului. E ultimul post din an și e ceva mai permisiv pentru că sunt multe dezlegări la pește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News