În Chiajna s-a surpat carosabilul: O mașină a rămas blocată. Sunt case inundate și în București după câteva ore de ploaie.
În Chiajna (Ilfov), carosabilul s-a surpat, blocând o mașină la intersecția dintre strada Rezervelor și strada Panselelor. Incidentul a avut loc după o ploaie care a afectat atât Chiajna, cât și mai multe zone din București.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a transmis că, în urma ploilor abundente, au fost raportate acumulări de apă în subsolurile a două locuințe.
„Anunț acumulare apă în subsolul a două locuințe. Anunț privind carosabil surpat, cu auto blocat, în Chiajna, la intersecția strada Rezervelor cu strada Panselelor”, a transmis ISU.
UPDATE:
„Ca urmare a fenomenelor meteo, intervenim la următoarele adrese: Bld. Eroii Sanitari - copac căzut pe carosabil; Str. Baladei - creangă căzută pe auto”, a mai transmis ISU.
UPDATE:
Traficul este restricţionat, duminică seară, pe DN 3, sensul Călăraşi - Bucureşti, în zona localităţii Pantelimon din cauza acumulărilor de apă, anunţă Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române. Potrivit sursei citate, restricţiile se aplică la kilometrul 8+800 metri al DN 3, pe benzile 1 şi 2, pe o porţiune de aproximativ 500 metri. Se circulă pe banda 3.
UPDATE:
„Ca urmare a fenomenelor meteo, pe durata codului portocaliu, în intervalul orar 08:00-20:00, pompierii ISU B-IF au gestionat 25 de intervenții în București și județul Ilfov.
Principalele misiuni gestionate de pompieri sunt:
17 intervenții pentru extragerea apei acumulate in locuinte, curti si strazi.
6 intervenții pentru îndepartarea copacilor căzuți;
Au fost avariate 3 autoturisme”.
UPDATE: Situația a fost soluționată, traficul a fost reluat:
„Pod Grozăvești. Din cauza acumulării mari de apă, o parte din vagoanele liniilor 1, 10, 11 sunt blocate în ambele sensuri. S-a solicitat intervenția APA-NOVA, la caz sunt echipaje de la Brigada Rutieră și Poliția Locală Sector 6”, a transmis ISU.
---
UPDATE: Traficul a fost reluat:
„Situație STB: Din cauza acumulării mari de apă pe Bd. Metalurgiei, după intersecția cu Str. Dumitru Brumarescu, o parte din autobuzele liniilor 232, 241 circulă deviat în ambele sensuri”, a mai transmis ISU.
„Anunț privind acumulare de apă în subsolul a 4 apartamente în str. Eclipsei, localitatea Popești Leordeni”, a mai transmis ISU.
„Anunț privind acumulare de apă în curte și locuință, localitatea Pantelimon, Intrarea Ulmilor”, a transmis ISU.
Ploile intense au provocat, de asemenea, inundații și probleme de trafic în mai multe părți ale Capitalei, unde străzile au fost acoperite de apă în doar câteva ore. Autoritățile sunt în alertă pentru a gestiona situațiile de urgență cauzate de vremea extremă.
Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a emis duminică un mesaj RO-ALERT privind fenomene meteo extreme repetitive în regiunea Bucureşti-Ilfov.
„Atenţie! Începând de astăzi, ora 15,00, în regiunea Bucureşti-Ilfov, sunt prognozate fenomene meteo extreme repetitive, inclusiv pe timpul nopţii. Pentru protecţie, recomandăm: evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau altor elemente de arhitectură ce pot fi dislocate; sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis; închiderea ferestrelor locuinţelor; evitarea atingerii stâlpilor/firelor; urmăriţi informaţiile transmise de autorităţi; curăţaţi şanţurile şi rigolele. Accesaţi www.fiipregatit.ro. ISUBIF", se arată în mesajul citat.
Pentru a evita accidentele și a reduce riscul implicării persoanelor în situații periculoase, autoritățile recomandă tuturor locuitorilor să adopte o conduită preventivă și să respecte următoarele recomandări:
ISU-BIF recomandă:
pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;
evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ;
INSPECTORATELE DE POLIȚIE ȘI JANDARMI ALE MUNICIPIULUI BUCUREȘTI ȘI JUDEȚULUI ILFOV recomandă:
Limitați deplasările în afara locuinței pe cât posibil. În caz de urgență, fiți prudenți și adaptați-vă la condițiile meteo.
Evitați pasajele și zonele cu risc ridicat de acumulare a apei, cum sunt văile sau locurile în care se pot forma torenți.
Adaptați viteza la condițiile de drum alunecos, mențineți o viteză redusă și nu bruscați comenzile vehiculului.
Folosiți, pe cât posibil, frâna de motor pentru a reduce viteza treptat.
Păstrați o distanță de siguranță suficientă față de vehiculele din față pentru a putea frâna în siguranță.
Folosiți luminile de întâlnire, indiferent de tipul de drum și distanța parcursă, în special în condiții de vizibilitate redusă.
Asigurați funcționarea optimă a ștergătoarelor de parbriz și folosiți corespunzător instalația de ventilație și climatizare.
Nu conduceți sub influența alcoolului sau dacă sunteți foarte obosiți – acestea cresc riscul de a adormi la volan sau de a reacționa târziu în situații critice.
Evitați parcarea mașinilor în apropierea copacilor, clădirilor deteriorate sau sub cabluri de înaltă tensiune, pentru a preveni daunele cauzate de căderea acestora.
Pentru pietoni:
Circulați doar pe trotuare și traversați străzile pe la trecerile de pietoni, respectând culoarea verde a semaforului. Asigurați-vă că șoferii v-au observat intenția de a traversa înainte de a face acest lucru.
INSTITUȚIILE PREFECTULUI ALE MUNICIPIULUI BUCUREȘTI ȘI JUDEȚULUI ILFOV transmit următoarele recomandări generale pentru populație:
În condiții de trafic aglomerat și în caz de blocaje temporare, păstrați-vă calmul și manifestați politețe față de ceilalți participanți la trafic. Nu blocați intersecțiile și respectați indicațiile polițiștilor rutieri.
Urmăriți avertizările meteorologice comunicate prin radio și televiziuni, precum și pe canalele de internet și respectați măsurile de siguranță recomandate de autorități (prefecturi și primării).
În caz de urgență, sunați la 112.
Evitați deplasările neesențiale pe întreaga perioadă a avertizării meteorologice și fiți pregătiți să acționați rapid pentru a vă proteja pe voi și pe cei dragi.
Toate structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să intervină pentru a vă sprijini în caz de nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu