Federația Rusă înregistrează cel mai mare excedent de cont curent din ultimii 28 de ani.
În ciuda sancțiunilor care ar fi trebuit să paralizeze economia Rusiei, țara a raportat un excedent record al balanței de plăți în al doilea trimestru al acestui an. Surplusul de 70,1 miliarde de dolari este cel mai mare din 1994, după ce a înregistrat un excedent de 58,4 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.
Explicația datelor publicate luni seara de banca centrală rusă este simplă: exporturile de energie și materii prime ale Moscovei au produs continuu și generează în continuare venituri în dolari, chiar dacă direcția exporturilor de petrol și gaze s-a schimbat ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Pe partea de import, însă, s-a putut observa o scădere puternică ca urmare a sancțiunilor, arată datele. Bunuri și servicii în valoare de 72,3 miliarde de dolari au ajuns în Rusia în al doilea trimestru, comparativ cu 88,7 miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie. Exporturile au luat, de asemenea, o direcție similară, deoarece exporturile rusești au scăzut de la 166,4 miliarde de dolari în primul trimestru la 153,1 miliarde de dolari în al doilea.
În timp ce banca centrală rusă nu a furnizat date directe, calculele analiștilor arată că surplusul a crescut de la 14 miliarde de dolari în mai la 28 de miliarde de dolari în iunie și, datorită excedentului semnificativ al balanței de plăți din acest an, rubla a fost cea mai performantă dintre monedele piețelor emergente.
Cifrele arată și subliniază că, în ciuda sancțiunilor occidentale, rușii nu duc lipsă de valute străine (în special dolari) și își folosesc veniturile în principal pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei, scrie RMX.
Regiunea secesionistă Doneţk din Ucraina şi-a deschis marţi o aşa-numită "ambasadă" la Moscova, informează AFP.
Natalia Nikanorova, "ministru de externe" al republicii pro-ruse autoproclamate în estul Ucrainei, a apreciat cu această ocazie că situaţia de pe teren "s-a agravat drastic" în ultimele zile.
Întrebată despre intenţia regiunii sale de a se uni cu Rusia, ea a răspuns: "Nu ne grăbim. Obiectivul principal este să eliberăm republica. Apoi va avea loc un referendum, la momentul potrivit, şi vom vedea care va fi voinţa poporului".
Într-o astfel de situaţie, statutul "reprezentanţei diplomatice" a Doneţkului se va modifica, a precizat ea, în prezenţa "ambasadoarei" Olga Makeeva.
Cele două au discutat cu presa în curtea imobilului din centrul Moscovei unde va funcţiona "ambasada", protejată de un dispozitiv de poliţie.
La eveniment nu a asistat niciun oficial rus de rang înalt (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu