În ciuda tensiunilor, taiwanezii merg în pelerinaj la un eveniment religios din China

Captură de ecran / Foto cu rol ilustrativ: Video Youtube ReligionForBreakfast
Captură de ecran / Foto cu rol ilustrativ: Video Youtube ReligionForBreakfast

Mai mulți taiwanezi merg în pelerinaj în China.

Peste o mie de pelerini taiwanezi s-au adunat săptămâna aceasta în provincia Fujian din sud-estul Chinei pentru a participa la un eveniment religios, un caz rar de schimburi culturale între cele două țărmuri care amenință să fie umbrite de tensiunile politice.

Pe insula Meizhou, unde se află un grup de sate rurale de pescari, zgomotul asurzitor al artificiilor și gongurilor i-a însoțit pe credincioșii zeiței mării Mazu, o zeitate populară venerată de milioane de persoane în Taiwan și în comunitățile de coastă din sudul Chinei. Insula, unde credincioșii spun că s-a născut zeița, este cel mai important centru religios Mazu.

Templele Mazu de pe ambele părți ale Strâmtorii Taiwan împărtășesc legături culturale strânse. Dar oficialii taiwanezi au declarat că Partidul Comunist Chinez încearcă să influențeze credincioșii taiwanezi prin vizite subvenționate în China și schimburi religioase.

Localnicii îmbrăcați în veșminte ceremoniale colorate, însoțiți de trupe de toboșari și focuri de artificii, au defilat cu statuile lui Mazu în jurul templelor de pe insulă. Se crede că zeița protejează marinarii și pescarii.

Exerciții militare

Președintele Taiwanului, Lai Ching-te, a înfuriat joi Beijingul, reiterând despre China că nu are dreptul să reprezinte Taiwanul. Oficialii taiwanezi și occidentali au avertizat China că ar putea organiza exerciții militare.

China a sporit frecvența jocurilor de război în jurul Taiwanului în ultimele luni, lansând exerciții de „pedeapsă” la scară largă în mai, după învestirea președintelui Lai.

Beijingul susține că Taiwanul, guvernat în mod democratic, este propriul său teritoriu, un punct de vedere pe care Lai și Guvernul său îl resping. China susține „unificarea pașnică”, dar nu a renunțat la posibilitatea de a anexa Taiwanul prin forță.

Ministerul chinez al Comerțului a declarat sâmbătă că ia în considerare impunerea de noi tarife pentru produsele taiwaneze.

Organizatorii prezintă evenimentul Mazu drept o șansă de a promova unitatea. Pe bannere se putea citi „Fie ca pacea să se răspândească pe ambele părți ale strâmtorii” și se îndemna ambele părți să se închine împreună.

Turism între China și Taiwan

China - care a suspendat majoritatea turismului către Taiwan în 2019, invocând tensiunile dintre cele două strâmtori - a permis luna trecută unor cetățeni să călătorească pe insula taiwaneză Kinmen, aflată la doar 200 km de China.

Turismul în ambele sensuri nu a revenit la nivelurile de dinainte de Covid, iar Taipeiul a emis avertismente de călătorie după ce mai mulți taiwanezi au fost reținuți sau interogați la frontiera chineză în ultimii ani.

„Relațiile dintre cele două strâmtori sunt destul de tensionate în prezent, dar sper ca toată lumea să se înțeleagă pașnic și să intensifice vizitele reciproce pentru a preveni neînțelegerile”, a declarat Chen Ping-tsun, un pensionar din orașul Chiayi din sud-vestul Taiwanului.

Oficialii chinezi și participanții taiwanezi la evenimentul religios speră că intensificarea schimburilor interpersonale poate atenua tensiunile politice.

„Suntem doar oameni obișnuiți. Când ei fac politică, sincer vorbind, este o luptă între puteri. Dar nouă ne pasă mai mult de legăturile personale și de schimburile culturale”, a declarat Rita Bai, lector universitar cu jumătate de normă din orașul Beigang, comitatul Yunlin din vestul Taiwanului, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel